Boekhouder Accountant Tim Methorst | Boekhouders | Accountants

Bookie Tim legt het uit

Waarom dan? Als twee-jarigen vervallen we ook intern regelmatig in de meest urgente vraag ooit als onze boekhouders ons het wel en wee van de Belastingdienst, aangiftes en fiscale vraagstukken uitleggen. Gelukkig is voor elk complex antwoord een ‘makkie’ uitleg te geven. Bookie Tim doet een poging. Deze keer over ZVW: wat het is en waarom jij dat betaalt.

Wij helpen een hoop ondernemers ieder jaar met hun belastingaangiften. De meeste belastingaangiften zijn voor de meesten nog goed uit te leggen. Over je omzet betaal je omzetbelasting (btw) en over je inkomsten (je winst en/of je salaris) betaal je inkomstenbelasting. Toch staat er in het rapport dat je jaarlijks bij je aangifte inkomstenbelasting krijgt nog een ‘belasting’ genoemd: de Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Regelmatig krijg ik van ondernemers de vraag wat dit nou is en waarom deze betaald moet worden. Daarom ben ik, speciaal voor jullie, de geschiedenisboeken ingedoken. Deze blog is dan ook mede mogelijk gemaakt door Google en Wikipedia.

Lang, lang geleden (in 2006)…

…. niet ver hier vandaan (in Den Haag), was er een minister-president. Zijn naam: Jan-Peter Balkenende, voorman van het CDA en tevens evenbeeld van een iconisch boek- en filmpersonage. Zelf vond hij deze vergelijking altijd nogal kinderachtig. Onder zijn bewind werd een nieuwe wet ingevoerd: de Zorgverzekeringswet. Dit is de wet die in Nederland sinds 1 januari 2006 de zorgverzekering regelt (what’s in a name?). 

Simpelweg komt de wet er op neer dat iedereen in Nederland verplicht verzekerd moet zijn tegen ziektekosten, daarin de vrije keuze heeft bij wie hij/zij zich laat verzekeren én dat de zorgverzekeraar verplicht is iedereen te accepteren en bij hoge zorgkosten de verzekering niet door de verzekeraar mag worden beëindigd.  De wet was een antwoord op “zorgtoerisme”, waarbij mensen voor de zorg naar het buitenland zouden uitwijken, met name België, Duitsland en Frankrijk. Deze wet ‘zorgt’ er ook voor dat de zorg goed en betaalbaar is en blijft. Hier verschillen de meningen nog wel eens over, kijk voor de lol maar eens een woensdagmiddag-corona-debat in de Tweede Kamer, maar doe dit alleen als je echt niks beters te doen hebt, zoals uit het raam kijken. Om het allemaal betaalbaar te houden wordt de zorgverzekeringswet op drie manieren betaald:

  • De premie: dit is het bedrag dat je maandelijks aan je door jou zelfgekozen zorgverzekeraar betaalt;

  • De inkomensafhankelijke bijdrage; de bijdrage die iedere Nederlander betaalt die inkomen ‘verdient’ en die afhankelijk is van de hoogte van je loon en/of je winst;

  • Een algemene rijksbijdrage: mocht er nog wat overblijven in de schatkist, dan gaat dit vaak naar de zorg.

De inkomensafhankelijke bijdrage Zvw

Iedereen die in Nederland een inkomen heeft betaalt Zvw. Alleen de manier waarop het betaald wordt verschilt nogal. Ben je ergens in dienst? Dan betaalt jouw werkgever namens jou de Zvw. Ben je zelfstandig werkzaam (en dus ondernemer)? Dan krijg je naar aanleiding van je aangifte inkomstenbelasting een aanslag opgelegd. Soms denken zzp’ers ten onrechte dat ze hierdoor in het nadeel zijn ten opzichte van mensen die in loondienst zijn, maar dat is niet helemaal waar. Een werkgever heeft namelijk een bepaald budget beschikbaar voor een werknemer: hieruit moet het salaris, eventueel het pensioen en de Zvw betaald worden. Doordat de Zvw betaald wordt uit dit budget, blijft er minder over om aan een werknemer uit te keren als salaris. Dus hoewel de Zvw voor een werknemer niet zichtbaar is op de loonstrook, gaat deze wel degelijk ten koste van het inkomen van die werknemer.

Het grote verschil is dus dat de Zvw voor een ondernemer zichtbaarder is dan voor iemand in loondienst. Net als de inkomstenbelasting kan je de Zvw vooruitbetalen via een voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je na afloop van het jaar voor een verrassing komt te staan.

Aftrekposten

Ook een veel gehoorde vraag is waarom iemand wel Zvw moet betalen, maar geen inkomstenbelasting. Dit is vaak het geval als je inkomen minder dan € 20.000 is. Dit komt omdat niet elke aftrekpost voor de inkomstenbelasting ook een aftrekpost is voor de Zvw. Denk aan:

  • Hypotheekrente;

  • Pensioenpremie;

  • Partneralimentatie;

  • Studiekosten;

  • Zorgkosten (hoe ironisch);

  • Giften aan goede doelen.

Dit zijn allemaal aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting, maar voor de Zvw spelen zij geen rol. Daar staat tegenover dat er een maximum inkomen is tot waar de Zvw gerekend wordt. In 2020 wordt er tot een inkomen van € 57.232 Zvw berekend, daarboven wordt alleen nog maar inkomstenbelasting berekend.

Al met al zorgt de bijdrage Zorgverzekeringswet er voor dat in Nederland iedereen die inkomen heeft er aan bijdraagt dat de zorg in Nederland betaalbaar kan blijven. En ‘verdien’ je meer? Dan draag je een beetje meer bij.