Inkomstenbelasting: waarom uitstel en pieken belastingkantoor?

"https://www.thebookie.nl/wp-content/uploads/2020/12/Tim-e1613060851245-120x150.png

Bookie Tim legt het uit

Waarom dan? Als twee-jarigen vervallen we ook intern regelmatig in de meest urgente vraag ooit als onze boekhouders ons het wel en wee van de Belastingdienst, aangiftes en fiscale vraagstukken uitleggen. Gelukkig is voor elk complex antwoord een 'makkie' uitleg te geven. Bookie Tim doet een poging. Deze keer over wanneer je aangifte gedaan wordt.

Er waren eens twee zzp'ers

Twee ondernemers - laten we ze José en Emma noemen - kwamen elkaar tegen op een druilerige zaterdag op de Markt op het Vredenburgplein. Na een rake high-five, de gebruikelijke chit chat over plantjes, het klimaat en de uitslagen van de handbalcompetitie, raakten zij met elkaar in gesprek over een onderwerp dat ons allen nauw aan het hart ligt: de belastingaangifte.

José: “Ik heb mijn boekhouder al vier maanden geleden de opdracht gegeven om mijn aangifte inkomstenbelasting te doen, maar ik heb nog steeds niks gehoord.”

Emma: “Wat gek… de laatste keer dat ik het aanleverde was mijn aangifte binnen twee weken opgesteld en ingediend.”

José: “Oh… bij welke boekhouder zit jij dan? Dat wil ik ook namelijk.”

Emma: “Ik zit bij The Bookie.”

Twee weken later werd José zijn aangifte ingediend, maar omdat hij niet weer zo lang wilde wachten, belde hij zijn boekhouder op, bedankte hem voor bewezen diensten en gaf aan dat hij ging overstappen naar The Bookie.

2019

Een jaar later kwamen José en Emma elkaar weer tegen, in een cultureel centrum alwaar zij een pilsener dronken en vrijwel hetzelfde gesprek voerden als die druilerige zaterdag op het Vredenburgplein.

José: “Ik weet niet wat ik fout doe, maar ik zit alweer bijna drie maanden op mijn aangifte te wachten.”

Emma: “Dat is wel heel vreemd. Bij mij duurde het wederom maar twee weken voor alles afgerond was. En we zitten nu toch echt bij dezelfde boekhouder…”

Klinkt dit herkenbaar? Misschien wel voor sommigen. Want hoe kan het toch dat twee ondernemers bij dezelfde boekhouder niet even lang op hun aangifte moeten wachten? Ligt het soms aan het type ondernemer?

Nee. José is developer, stuurt 12 facturen per jaar en koopt zelden iets in. Emma is marketing specialist, stuurt ook 12 facturen per jaar en heeft alleen wat reis- en telefoonkosten. Twee vergelijkbare ondernemers met vergelijkbare winsten die toch niet hun aangifte tegelijk krijgen. Wat klopt hier dan niet?

Wat José en Emma er niet bij hebben gezegd is wanneer zij hun boekhouder opdracht hebben gegeven tot het indienen van de inkomstenbelasting. José is er altijd keurig op tijd bij, heeft al zijn gegevens bij elkaar verzameld en vult halverwege maart zijn vragenlijst in. Medio juni wordt zijn aangifte ook daadwerkelijk ingediend.

Emma wacht hier langer mee. Zij verzamelt al haar gegevens pas eind oktober bij elkaar, stuurt het naar ons op en krijgt half november al haar aangifte in de mailbox.

Hoe kan dit? 

Er zijn op deze wereld meer mensen als José dan als Emma. Een boel mensen willen hun zaken snel geregeld hebben en zeker naar hun belastingaangifte willen ze niet omkijken. Daarom leveren zijn hun gegevens al in de eerste paar maanden van het jaar aan. Het gevolg is dat er hierdoor een soort ‘trechtervorming’ ontstaat. Ongeveer 2/3e van alle aanvragen om aangiften in te dienen worden gedaan voor 1 juli. En omdat wij elke aangifte met dezelfde zorg en nauwkeurigheid willen behandelen, betekent dat dus dat er in de eerste paar maanden per dag meer aangiften binnenkomen dan wij er uit kunnen sturen.

José stuurt zijn gegevens netjes half maart naar ons op, maar velen zijn hem al voor gegaan in de vier weken hiervoor. José staat dus achteraan in de rij. Extra pech voor hem is dat er in de maand april voor ons nog eens een paar honderd aangiften bijkomen van een hele andere soort: de btw aangifte van het eerste kwartaal. Effectief kunnen wij dus pas eind mei voor José aan de slag, hij krijgt zijn conceptaangifte in juni en binnen een week geeft hij akkoord en zo heeft het hele proces ongeveer drie maanden geduurd.

Dan Emma: Zij heeft het ‘geluk’ dat zij in een relatief rustige periode haar gegevens eindelijk – en na een aantal reminders – bij ons aanlevert. Na maanden van hard werken door de Bookies is de stapel aangiften behoorlijk afgenomen en zijn er weinig wachtenden voor haar. De aangifte van Emma wordt zo ongeveer meteen in behandeling genomen, net als bij José zijn er weinig onduidelijkheden en zo kan het zijn dat het hele proces binnen twee weken is afgerond.

Pizzapiek

Dit voorbeeld is illustratief voor de werkdrukverdeling bij accountants- en administratiekantoren. Die is niet gelijk en die is dat ook nooit geweest. Naast 4 ‘btw-maanden’ (januari, april, juli en oktober) zijn er nog 8 ‘ib-maanden’ over, waarbij de druk met name voelbaar is in de eerste helft van deze 8 maanden. Overwerk is in deze periode ook meer regel dan uitzondering, onbevestigde geruchten spreken zelfs van een ‘pizza-piek’ in deze maanden (omdat er meer op het werk dan thuis gegeten wordt). Vinden wij dat erg? Absoluut niet, daar kiezen wij tenslotte zelf voor. Ook in drukke periodes zijn wij er als boekhouder altijd voor je, het kan alleen soms zijn dat je net iets langer op je antwoord moet wachten dan wanneer je ons dezelfde vraag in november zou stellen ?

2020

José en Emma besloten in maart 2020 de proef op de som te nemen. Zij vulden tegelijkertijd hun vragenlijst in the Bookie Webapp in. Zij kregen beiden op 4 juni 2020 hun conceptaangifte in de mail.

 

2021: het jaar dat José het anders aanpakt

OPTIE 1 - spoed = binnen een maand

José wil weten waar hij aan toe is, geen belastingrente betalen en lekker in het nu leven. Met andere woorden, vorig boekjaar zo snel als mogelijk afsluiten. Zodoende vraagt hij bij zijn Bookies SPOED aan. Zij plannen extra uren in. Hij betaalt 25% op de factuur of een kwart van zijn jaarabonnement extra. Lees meer

OPTIE 2 - voorlopig aangifte = minder belastingrente

José heeft een goede omzet gehad en wil voornamelijk zo min als mogelijk belastingrente betalen. Ondanks dat de invorderingsrente naar 0,01% verlaagd is, blijft de belastingrente 4%. Daarom doet hij in maart alvast voorlopig aangifte voor 2020. Dit kan je zelf doen of kunnen wij samen met je doen. Lees meer.

OPTIE 3 - consult = meer advies

José weet het niet: hij is tenslotte geen boekhouder, maar software programmeur. Daarom plant hij begin maart een consult met zijn Bookie Tim in om te bespreken wat de slimste aanpak is en hoe hij geld en tijd kan besparen (en vooral te betalen belasting) kan besparen voor de aangifte van 2020. Plan hier in."

The Bookie Logo

Jaarbeursplein 22
3521AP Utrecht, Nederland
030 207 2077 | info@thebookie.nl
KvK 77653696

Auto Zakelijk of Privé Tool

Inkomstenbelasting berekenen

Prijzen

Contact

Partners

Vacatures

Gratis boekhoudprogramma

The Bookie Logo