WELKE KOSTEN ZIJN ZAKELIJK?

Omzet – uitgaven = winst. En over winst betaal je belasting, niet over je omzet of inkomen. Huh? Ja, het klinkt onlogisch, maar geloof ons maar. Aangezien je die zakelijke kosten dus mag aftrekken van je omzet, wordt je winst lager en betaal je dus minder inkomstenbelasting. Dat betekent niet dat je als een dolle kosten moet maken, maar dat het des te belangrijker is om je even goed te verdiepen in dit thema.

Het betekent dat:

  • je goed moet weten welke kosten als zakelijke gezien worden (soms zijn dit producten, diensten of abonnementen, die je ook privé gebruikt)
  • je de bonnen en facturen van zakelijke kosten goed moet bewaren (om te bewijzen dat je kosten gemaakt hebt)
  • én dat het soms voordeliger kan zijn om toch nog iets te kopen, omdat je daardoor minder belasting betaalt.

Maar welke kosten worden gezien als zakelijke kosten? Zakelijke kost is een breed begrip, maar de hoofdregel is: ‘Je mag alle uitgaven opgeven die je nodig hebt om je diensten/ verkopen van je onderneming werkelijkheid te maken’. Om je verder te helpen, hebben we een uitgebreid overzicht gemaakt van soorten kosten. Zo kan je je inlezen in de mogelijkheden en de voorwaarden. Heb je helemaal geen zin meer om dat alleen te doen? Ga samen met The Bookie je boekhouding doen.

Laat The Bookie je helpen
Tool Zakelijke Kosten: meest voorkomende en uitleg