Modeontwerper Fenny Faber van FENNY FABER

Je kinderdroom najagen en er je beroep van maken: iets waar veel van ons over fantaseren maar wat we niet altijd doen. Fenny Faber is een van The Bookie Bazen, die het niet alleen deed, maar er ook bekend om staat. Want menig Utrechtse fantaseert om een echte FENNY FABER in de kast te hebben hangen.

FENNY FABER

Sinds 2008 is het modemerk FENNY FABER op de markt: duurzame ontwerpen die het minimalistische handschrift van de ontwerpster dragen. Met de kenmerkende geometrische vormen en simpliciteit creëert Fenny Faber doorlopende collecties, die zowel nationaal als internationaal in de rekken hangen. Fenny, die vanaf haar elfde modeontwerpster wilde worden, studeerde in 2008 af aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten) in de richting Fashion Design. Toen haar afstudeercollectie in Rotterdam getoond werd, kocht de winkel de collectie én zag het hoofd van een jeugdtheatergezelschap in haar hun nieuwe kostuumontwerpster. ‘Dat heb ik zes jaar met veel plezier gedaan, totdat de kaalslag in de culturele sector kwam en er geen budget meer was.’Ondertussen is het merk uitgegroeid tot een serieuze speler in modeland en staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Niet alleen de materialen zijn hierbij belangrijk (‘ik koop restpartijen op bij andere modehuizen en stoffabrikanten’), maar ook bij het productieproces speelt duurzaamheid een belangrijke rol. ‘Overproductie vind ik zonde. Daarom produceer ik op vraag. En alles wat ik produceer, doe ik om de voetafdruk klein te houden lokaal.’ Door het maken van tijdloze ontwerpen, die gebonden zijn aan seizoenen noch trends, maakt Fenny een statement tegen de wergwerpcultuur. ‘Van een bank uit de jaren vijftig weten we inmiddels dat het mooi binnen het interieur past. Hetzelfde zou ik graag met mode willen. Kledingstukken, die we jaren later nog steeds dragen.’ Samenwerken Naast haar eigen lijn werkt Fenny regelmatig samen. Zo maakte ze voor über-mega-multi-verzamelaar Pet Van de Luijtgaarden een jurk van gekleurde luciferdoosjes die tentoongesteld werd in de Kunsthal Rotterdam.

Daarnaast startte Fenny samen met drie andere Nederlandse ontwerpers (renskeversluijs, HEIDILONG en Manon Boertien) NOUS AVONS: een platform voor mode en accessoires waarmee ze elkaar ondersteunen bij onder andere sales, communicatie en andere ondernemerszaken.‘Ik ben in bijna 10 jaar geleden in het ondernemerschap gerold, zonder vooropgezet plan. Ik was toen nog een broekie en had geen idee. Alles was lekker nieuw. Ik heb gekozen voor de mode en niet voor ondernemerschap. Nu ben ik naast ontwerpster ook modeondernemer.’ Schoenmaker, blijf bij je leest! Sinds maart zit Fenny bij The Bookie. Via via vond ze haar nieuwe boekhouder, nadat haar oude boekhouder helaas niet langer beschikbaar was. ‘The Bookie bevalt me echt goed. De handigheid van de App was even wennen: ik spaarde nog steeds bonnen op, zoals ik altijd deed, in plaats van ze meteen te fotograferen. Ik kan dat echter makkelijk tussendoor doen. Het is prettig werken. Eerst zat ik te klooien met een Excelsheet en dacht ‘schoenmaker blijf bij je leest’.’

Duurzame Mode

Als we Fenny naar haar droom vragen, komt wederom die visie op duurzaamheid van mode naar boven. ‘Duurzaamheid is allang niet geitenwollen sokken meer en het kan niet meer om een t-shirt van € 5 te kopen. Dat beeld zou ik graag op grote schaal willen veranderen, bijvoorbeeld door een samenwerking aan te gaan met een groot internationaal modehuis.’Ondertussen hangt haar kleding bij kledingbibliotheken in heel Europa en geeft ze onder andere les in ateliertechniek, imagestyling en textielwarenkennis. Genoeg mogelijkheden om ons beeld van mode langzaamaan te verduurzamen.Nieuwsgierig naar FENNY FABER?Bezoek http://www.fennyfaber.com/ of kijk eens in de rekken van PUHA SHOP op de voorstraat.

The Bookie Logo

Jaarbeursplein 22
3521AP Utrecht, Nederland
030 207 2077 | info@thebookie.nl
KvK 77653696

Auto Zakelijk of Privé Tool

Inkomstenbelasting berekenen

Prijzen

Contact

Partners

Vacatures

Gratis boekhoudprogramma

The Bookie Logo