Deze blog is geschreven in samenwerking met Tim en onze nieuwe bookie Stefan. Stefan heeft onwijs veel kennis, ook op het gebied van B.V.’s en zal de komende tijd hier ook meer over delen met jullie.

Grote kans dat je als ondernemer een van de volgende situaties wel kent: vrienden die in de kroeg opscheppen over hun B.V.-tjes, collegae die zeggen dat je ‘je werk echt niet onder een eenmanszaak kunt uitvoeren’ en de online berichten die preken dat echte ondernemers een B.V. hebben.

Nu zijn er genoeg redenen om van eensmanszaak over te stappen naar een B.V.: bijvoorbeeld het feit dat je minder persoonlijke aansprakelijkheid hebt, om risico’s te spreiden of voor meer fiscale voordelen (in sommige situaties). In sommige situaties doen ondernemers het om hun onderneming makkelijker te kunnen verkopen of zodra ze van plan zijn om met pensioen te gaan.

Om je een goed idee te geven van de voors- en tegens zetten we hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Keuzestress 

Ondernemerschap is continu keuzes maken, dat is voor de oprichting van je bv niet anders. Je Bookie helpt je hier natuurlijk bij. It’s all about the money: een eenmanszaak is aantrekkelijk voor starters. Mkb-winstvrijstelling, starters- & zelfstandigenaftrek en andere regelingen maken je het fiscaal makkelijker.  Een bv wordt fiscaal aantrekkelijker wanneer de winst in je eenmanszaak groter is dan €150 000. Daarnaast is de persoonlijke aansprakelijkheid binnen een bv een stuk lager dan bij een eenmanszaak. Risicospreiding is een stuk gemakkelijker door de oprichting van meerdere bv’s. Verder heeft een bv niet alleen een overzichtelijke organisatiestructuur, het staat ook professioneel achter je bedrijfsnaam.

Er zijn drie mogelijkheden om je eenmanszaak om te zetten naar een BV:

 1. Activa – passivatransactie
 2. Geruisloze inbreng
 3. Ruisende inbreng

Dat klinkt ingewikkeld, en daar houden we niet van bij The Bookie. Door de volgende twee vragen te beantwoorden maken we het een stuk eenvoudiger:

1 - Staan er (veel) stille reserves en / of goodwill op de balans van je eenmanszaak?

 • Stille reserves: Verschil tussen de boekwaarde op de balans en de marktwaarde
  • nog makkelijker:  Voorbeeld: Jouw auto is € 8000 waard op de balans, maar € 12000 volgens het taxatierapport met de marktwaarde. De waarde van je stille reserve is dan € 4000, en daar moet je stakingswinst over betalen in sommige gevallen. 
 • Goodwill: Niet tastbare meerwaarde van een onderneming / toekomstige winstpotentie.
  • oftewel:  onzichtbare, niet aantoonbare zaken, die wel voor een hogere waarde zorgen. Denk aan specifieke know-how, hoogopgeleid personeel, loyale klanten, patenten en octrooien.

2 - Wil je de BV binnen 3 jaar (kunnen) verkopen?

Activa - Passiva Transactie

 • Relatief snel en eenvoudig

 • Eindbalans eenmanszaak = openingsbalans B.V.

Ruisende Inbreng

 • Kan met terugwerkende kracht (3 maanden)

 • Geen beperkingen bij snelle verkoop

 • Fiscale afrekening stille reserves (stakingswinst)t

 • Inbrengakte notaris vereist

Geruisloze Inbreng

 • Eindbalans eenmanszaak = openingsbalans B.V.

 • Geen eenmalige afrekening stakingswinst

 • B.V. mag niet binnen 3 jaar verkocht worden

 • Meer papierwerk

Hoe, waar en wanneer zet je je eenmanszaak om naar een BV?

Welke formulieren zijn er nodig, bij wie moet er een afspraak gemaakt worden en wat heeft de belastingdienst nodig? Geen zorgen! Je Bookie weet precies bij welke keuze wat gedaan moet worden. Boek een consult en we maken het in orde. 

In het kort komt het hierop neer:

Hoe -> Door middel van statuten die horen bij de oprichtingsakte. Deze statuten zijn regels en procedures die gelden voor jouw rechtspersoon (= jouw bv). Er wordt ook vermeld waarom de bv wordt opgericht.  

Waar -> Je boekhouder, notaris en belastingdienst zijn je gesprekspartners. Je Bookie weet precies wie wanneer in actie moet komen, en met welke documenten. 

Woon je in het buitenland en wil je voor de oprichting niet naar Nederland reizen? Geen probleem, maar let er wel op dat het land waar je woont een apostille verdrag getekend moet hebben om het via een buitenlandse notaris te kunnen regelen. The Bookie kan dit uiteraard voor je uitzoeken en je adviseren.

Wanneer Wist je dat we ook kunnen helpen met fiscale voordelen bij een ruisende inbreng door slim te plannen? Wanneer je je BV op met terugwerkende kracht op 1 januari ruisend wilt inbrengen, dan moet je intentieverklaring voor 1 april naar de belastingdienst op sturen. De geboekte resultaten vanaf 1 januari komen dan op de balans van je BV, en hierdoor bespaar je belasting. Geen stress, want je hebt vervolgens tot 1 oktober om je BV daadwerkelijk op te richten.

Feiten

 • Beperkte persoonlijke aansprakelijkheid met een bv.

 • Bv’s zijn aantrekkelijker voor investeerders.

 • Vanaf €100.000/ €150 000 winst is een bv fiscaal aantrekkelijker. Een bv heeft hogere kosten dan een eenmanszaak, maar aan de andere kant kent de bv een gemiddeld lagere belastingdruk. Vanaf een bepaald breekpunt is BV dus aantrekkelijker. Dit is echter niet eenduidig en verandert van 2022 naar 2023.

Fabeltjes

 • Je hebt minimaal €18 000 aandelenkapitaal nodig. Vroeger was niet alles beter! vanaf 2013 is dit afgeschaft en is er geen minimum vereiste meer.

 • In mijn expertisegebied kun je geen bv oprichten. Onzin! Iedereen kan een bv oprichten. Je kan je BV met andere oprichten, maar natuurlijk ook alleen.

 • The Bookie adviseert alleen eenmanszaken. Fout! Wij zijn experts op het gebied van alle ondernemingsvormen. Heb je al een bv of wil je een bv opzetten, dan ben je meer dan welkom bij ons!