Het is weer de tijd van het jaar voor relatiegeschenken, misschien heb je er zelf ook wel plannen voor een leuk presentje voor je zakelijke contacten. Maar hoe werkt dat nou belastingtechnisch?

Bookie Andrew legt uit:

Je mag de btw over deze producten alleen terug vragen als de ontvanger van het kado deze zelf ook had kunnen terugvragen én je niet meer dan €227,- ex. btw aan deze persoon besteed hebt per jaar.

Voorbeeld: mocht je bijvoorbeeld je Bookie een rekenmachine kado willen geven dan kun je de btw aftrekken omdat een boekhouder dat ook zou mogen over een rekenmachine die hij zelf koopt. Geef je een flesje wijn of een saunabon dan mag je de btw niet aftrekken. Als je diezelfde boekhouder al 5 rekenmachines à €75,- ex. btw hebt geschonken dit jaar, dan mag je dus ook de btw niet aftrekken voor de 6e rekenmachine die je hem geeft 😉

Correctie

Daarnaast mag je 80% van de gemaakte kosten voor die relatiegeschenken als zakelijke kosten opvoeren.

Óf je kiest voor optie twee, namelijk de eerste €4600,- per jaar aan relatiegeschenken voer je niet op, en alles daarboven mag je dan voor 100% opvoeren. Deze optie is misschien aantrekkelijker voor je als je een hoog bedrag aan relatiegeschenken per jaar inkoopt en uitreikt. Wil je het zelf heel goed snappen? Lees dan deze uitleg op de site van de Belastingdienst.

Je Bookie regelt het fiscaal

Wil je vooral het voordeel gebruiken, maar niet perse uitgebreider dan dit te begrijpen? Laat het dan vooral aan je Bookie over: over de eerste correctie hoef jij je als Bookie Baas namelijk geen zorgen te maken, aangezien je Bookies dat voor je doen. Mocht je wel een hoger bedrag te besteden hebben, zoals in optie twee, leg dit dan voor aan je Bookie.