Boekhouder Accountant Tim Methorst | Boekhouders | Accountants

Bookie Tim legt het uit

€ 700 belastingrente. Of je die even wilt aftikken bij Fred Fiscus aka de Belastingdienst. Zal je net zien dat je een fles champagne van € 699 ontkurkt hebt. Zou je dat ook gedaan hebben als je wist van dit onverwachte kerstcadeautje? En waarom wordt er belastingrente berekend? Tim vertelt jullie er alles over. Gelukkig is voor elk complex antwoord een ‘makkie’ uitleg te geven.

“Leuker kunnen we het niet maken. Wel duurder.”

Uitstel voor het doen van je aangifte. Fijn! Even lekker ondernemen, doen waar je goed in bent en geld verdienen, die papieren rompslomp komt op een later moment wel. Een maandje op vakantie, je onderdompelen in een resort of een Indonesisch oerwoud , nog even een maandje werken om weer te acclimatiseren en in oktober verzamel je een keer al je paperassen, je stuurt ze op naar je awesome boekhouder en in november word je aangifte ingediend en is het wachten op de aanslag. €30.000 te betalen inkomstenbelasting over een dikke winst van € 90.000. Prima. Geen probleem, daar had je allang rekening mee gehouden, het staat netjes gereserveerd op een spaarrekening met wel 0,01% rente. Achterover leunen, Sinterklaas vieren, Chanoeka, kerst en hup: de oliebollen kunnen weer het vet in. Ontkurk de champagne maar vast, volgend jaar wordt het allemaal nog beter. Maar tussendoor valt er een blauwe envelop op je deurmat. Auw, daar had je even geen rekening mee gehouden.

Rente

Allereerst, wat is rente? Volgens mijn goede vriend Wicky Pedia is rente “de vergoeding die wordt ontvangen voor het uitlenen van geld en die betaald wordt door degene die het geld leent.” Het bekendste voorbeeld is uiteraard hypotheekrente. Je koopt een 2-kamer appartementje van 25 vierkante meter in Amsterdam maar je hebt net even geen 8 ton opzij gelegd. Daarom leen je geld bij een bank zodat je dit appartementje kan kopen, een hypotheek. Deze hypotheek los je netjes af in 30 jaar tijd, maar behalve het af te lossen betaal je ook rente. Dit is feitelijk de winst of de omzet die de bank haalt op het uitlenen van geld. Een bank wil net als jij namelijk ook gewoon winst maken. De rente is hierbij het verdienmodel en meteen ook een vergoeding voor het risico dat de bank loopt dat de hypotheek niet of deels niet kan worden terug betaald.

Een ander bekend voorbeeld van rente. Je koopt een leuk tv’tje voor erbij maar je hebt je vakantiegeld al uitgegeven aan de heropening van de Utrechtse terrassen. Je betaalt de tv ‘op afbetaling’ zoals dat heet. Feitelijk leen je nu ook geld, want je krijgt meteen het product, maar hoeft er pas later voor te betalen.

Ook nu betaal je rente, omdat de financier een vergoeding wilt voor het risico dat ze lopen dat jij hen niet betaalt. Feitelijk komt rente altijd om de hoek kijken als je niet binnen een redelijke termijn kan of hoeft terug te betalen voor iets wat je nu nodig hebt of wilt hebben.

Belastingrente

Maar hoe vertalen bovenstaande voorbeelden zich naar belastingrente? Je hebt toch helemaal geen geld geleend van Fredje Fiscus? Ja en nee.

Je hebt inderdaad geen geld ontvangen op je bankrekening van de belastingdienst en ook heb je er geen OLED 8K niet geheel Groenlinksfähige flatscreen voor aan je muur gehangen. Toch heb je, door middel van uitstel, van de Belastingdienst de mogelijkheid gekregen om later je aangifte te doen en dus je belasting te betalen. Normaal moet jouw aangifte gedaan worden voor 1 mei en krijg je de aanslag ergens in juni en moet je betalen in juli. Door dit uitstel duurt het langer. Daarmee loopt de belastingdienst, en dus de overheid, het risico dat je niet betaalt en daarom wordt er een rente gerekend.

Soms hoef je geen rente te betalen en dat is het geval wanneer:

-          Je de aangifte vóór 1 mei hebt gedaan;

-          De gegevens door de belastingdienst ongewijzigd worden overgenomen.

De belastingrente op de inkomstenbelasting bedraagt op dit moment 4% op jaarbasis. De rente wordt gerekend vanaf 1 juli en als de belastingdienst je aangifte niet wijzigt wordt de rente maximaal berekend over een periode tot 19 weken na het indienen van je aangifte. Als de aangifte niet ongewijzigd wordt overgenomen, maar wordt gecorrigeerd dan wordt de rente berekend tot 6 weken na het opleggen van de aanslag. Die 6 weken is gebaseerd op het idee dat mensen de volledige betaaltermijn van hun aanslag benutten en dat is 6 weken. Dus ook al betaal je de aanslag meteen, de renteberekening is dan toch voor een aanvullende periode van 6 weken. Dat laatste is heel gek, dat vindt iedereen, behalve Wopke.

Reminder boekhouder aangifte inkomstenbelasting uitstel

Kan ik die rente verhalen op iemand, bijvoorbeeld mijn awesome boekhouder?

Nee, dat is niet mogelijk. Hoe awesome we ook zijn, in Nederland is het zo dat je altijd verantwoordelijk blijft voor je eigen aangifte. Belastingadvieskantoren vragen standaard uitstel aan voor alle klanten waarvan de aangifte nog niet is ingediend op 1 mei, simpelweg omdat wij onmogelijk 1000 aangiften kunnen indienen voor 1 mei. Daarnaast wijzen wij er tegenwoordig meer en meer op hoe je dit allemaal kunt voorkomen, omdat wij ook liever hebben dat jullie je geld uitgeven aan bijvoorbeeld televoten voor het Eurovisie Songfestival dan aan het sponsoren van de hobby van Wopke. Dit doen wij onder andere door het te melden op je Dashboard, in reminders en mailings, door kekke instagram stories te posten of door het schrijven van ludieke blogs zoals deze.

Krijg ik ook rente vergoed als ik teveel belasting vooruit heb betaald?

Dat gebeurt alleen als de gegevens uit de aangifte ongewijzigd worden opgenomen, Barry Belasting er langer dan 13 weken over heeft gedaan om een aanslag op te leggen en de aanslag is opgelegd na 1 juli van het jaar waarover je belasting terug krijgt. Het is dus simpel gezegd lastiger om rente te krijgen dan om rente te betalen.

Is dat wel helemaal eerlijk?

Nee.

Waarom doen ze het dan?

Omdat ze het niet leuker kunnen maken. Wel duurder.

Ik heb uitstel. Hoe kan ik de te betalen rente beperken?

Gelukkig zijn sommige zaken ook wel logisch in het land van Fiscale Freddy. Je hoeft namelijk alleen rente te betalen over het deel wat je nog niet betaald hebt. Stel dat van de eerder genoemde € 30.000 al € 25.000 vooruit betaald was met een voorlopige aanslag, dan zou de rente alleen berekend worden over de laatste € 5.000. In dat geval zou de rente € 116 zijn geweest in plaats van € 700. Nog steeds jammer natuurlijk, maar je kan nog wel een goede fles bubbels openen met oud en nieuw.

OPTIE 1 - voorlopige aanslag

Je kan dus in het jaar zelf al een voorlopige aanslag aanvragen en je belasting vooruit betalen. Dit kan je zelf doen of wij kunnen dit voor je doen. Vraag je Bookies ernaar.

OPTIE 2 - spoed = binnen een maand

Wil je vorig boekjaar zo snel als mogelijk afsluiten? Vraag dan bij je Bookies SPOED aan. We plannen extra uren in en zorgen dat je aangifte binnen die maand gedaan wordt. Je betaalt 25% op de factuur of een kwart van je jaarabonnement extra. Lees meer

OPTIE 3 - voorlopig aangifte = minder belastingrente

Als je een goede omzet gehad en zo min als mogelijk belastingrente wilt betalen. Doe dan alvast voorlopig aangifte voor 2020. Dit kan je zelf doen of kunnen wij samen met je doen. Lees meer. Je kunt als (nog)niet klant ook een consult inplannen. Plan hier in.