Waar moet ik aan denken als ik voor mezelf begin?

Het klinkt zo makkelijk, maar is vaak toch even spannend: voor jezelf beginnen. Want in plaats van de zekerheid rondom een loondienstverband, mag je alles (maar dan ook echt alles) bepalen en regelen. Gelukkig zijn er heel veel tools online. Wij hebben er een paar daarvan op een rijtje voor je gezet.

Voordelen van zelfstandig ondernemerschap

 • verschillende typen werk onder 1 bedrijf(snaam)

 • fiscale voordelen (mits je aan de eisen voldoet)

 • flexibiliteit in waar, wanneer en met wie je werkt

Nadelen van zelfstandig ondernemerschap

 • extra administratieve zaken

 • je eigen werk zoeken of creëren

 • niet automatisch financiële zekerheid in tijden van minder werk, ziekte of vakantie

Het Bookie Netwerk

Zeer uiteenlopende ondernemers laten hun boekhouding door The Bookie doen. Samen vormen zij The Bookie Bazen. Thema’s die ze bespreken zijn onder andere hun Bookie Broodfonds, alternatieven voor pensioenen, de beste providers, samenwerkingen en nog veel meer.

The Bookie Bazen FB

Bookie Borrel

Elk kwartaal vinden Bookie Bazen elkaar bij The Bookie.

 • 14.00 – 17.00 administratie invoeren en vragen stellen aan The Bookies en Bazen

 • 17.00 – 19.00 borrelen en elkaar leren kennen

Starten

Inschrijven bij de KvK en btw-nummer

Zodra je de voor- en nadelen hebt afgewogen en besloten hebt voor jezelf te beginnen, is het starten zelf supersimpel. Waarschijnlijk kies je voor een eenmanszaak als rechtsvorm: (lees hier uitgebreid waarom). Voor € 50 eenmalig schrijf je je bij de KvK in en krijg je een KvK- en btw-nummer.* Deze kan je meteen gebruiken om facturen mee te sturen. Lees hier waar een factuur aan moet voldoen.**

* Zowel je inschrijfkosten bij de KvK (0% btw) als de kosten die je gemaakt hebt in de aanloop naar je oprichting van je bedrijf zijn zakelijke kosten. Van de laatste is de btw echter niet aftrekbaar aangezien je nog niet belastingplichtig was.

** Als je The Bookie Webapp gebruikt, maken we de factuur automatisch voor je op. Zo vergeet je niets!

Voorbereiden en meenemen

 • je bedrijfsnaam

 • je vestigingsadres

 • je rechtsvorm

 • je identiteitsbewijs

Inschrijving KvK

Financiën

Do’s en don’ts van Bookie Bazen

 • Wees niet vies van winst. ‘Ondernemerschap stelt zpp’ers juist in staat om je eigen leven in te richten, je dromen na te jagen en dat kan blijven doen, omdat je daar geld mee verdient.’ Profit Expert Maja Donkers van Van Knakenstein
 • Manage je geldstroom: zet je geld opzij voor je btw, inkomstenbelasting, kosten en onvoorziene omstandigheden, maar ook je loon én winst. Als gezond bedrijf zijn deze twee potjes minstens zo belangrijk.
 • Open en lees de brieven van de Belastingdienst en bedrijven die je moet betalen. Probeer een betalingsregeling te treffen of laat je helpen als je niet genoeg geld hebt. Steek in ieder geval niet je kop in het zand. Dat pakt nooit goed uit!

Belasting: omzet én inkomsten

Btw op (vaste) inkomsten en uitgaven

Bij de aangifte omzetbelasting moet je de btw opgeven over je omzet (1). Vervolgens tel je het totaal aan btw over je gemaakte kosten op en trek je dat van het eerste bedrag af (zie tabel hierboven).*

* Als je klant bent bij The Bookie doet The Bookie Webapp dit automatisch, controleert je Bookie al je inkomsten en uitgaven en doen we je aangiftes.

Op de site van de Belastingdienst lees je precies welk percentage je moet hanteren. Hierin hebben we de percentages met een aantal voorbeelden uitgelicht.

Maak een schatting

Als je een schatting wilt hebben van het bedrag dat je aan inkomstenbelasting moet betalen, kan je de onderstaande tool gebruiken.

Inkomstenbelasting berekenen

Als je klant bent bij The Bookie, dan heb je in The Bookie Webapp altijd een up-to-date overzicht van je financiën. In de linkerbalk onder overzichten vind je je btw-overzichten én winst-/verliesrekening.

Uurtarief berekenen

Studio George, aka Tijmen Rümke, komt continue zzp’ers tegen die niet weten wat ze per uur moeten rekenen. Nu is het bepalen van een juist uurtarief niet altijd even makkelijk, maar het berekenen van een minimaal bedrag is volgens hem niet zo complex. Daarom ontwikkelde hij The Freelancer Hourly Rate Calculator.

Pricing Tool van Studio George

Blogs

Nieuwsgierig naar wat uitgebreidere informatie. Lees dan hier de blogs van Studio George:

Basics Communicatie en Marketing

Do’s en don’ts van Bookie Bazen

Marketing en branding nieuwsbrief

(Koude) acquisitie

Naast je reguliere promotie en praatjes is het (soms) van belang dat je actief op zoek gaat naar nieuwe, (potentiële) klanten aka leads. Bookie Baas Ries Goudriaan, de salesexpert, gaf daarom voor collega’s deze workshop waarna Anne Zeegers, eveneens Bookie Baas , deze handige sketchnote maakte van de inhoud.