De meeste ondernemers hanteren het btw-percentage van 21%, dit is het algemene btw-tarief. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 6%, het 0%-tarief of een vrijstelling.

Diensten met 6%

Het 6%-tarief geldt voor een aantal diensten. Hieronder vallen onder andere:

Het tarief van 6% geldt ook voor een aantal diensten die nauw verbonden zijn aan goederen die onder het 6%-tarief vallen. Bij The Bookie zijn dit met name artiesten, muzikanten en dj’s, maar ook sport (lees: crossfit) en sommige yoga docenten. Ook onze kekke kappers en ondernemers in de bouw. Lees hier het gehele overzicht.

Werk je veel met particulieren? Dan heeft deze btw-verhoging effect op de prijzen die je hanteert.

Goederen met 6%

Onder andere voor de volgende goederen mag je het verlaagde tarief van 6% toepassen:

Bij The Bookie zijn dit onder andere onze fingerlicking cateraars en hun producten en online boekverkopers.

Van 6% naar 9%

Het kabinet wil per 1 januari 2019 het btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Factureer je met 6% btw? Overweeg dan om je facturen nog in 2018 te sturen, zodat je nog het 6% tarief kan hanteren in plaats van 9%.

Offertes die in 2018 gemaakt worden voor diensten of goederen die 2019 worden geleverd, hanteren een btw-tarief van 9%. Om de administratieve lasten niet de pan uit te laten rijzen mag je voor prestaties die in 2019 plaatsvinden, maar in 2018 betaald zijn nog het 6%-tarief hanteren.

 

Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief. Lees hier meer.

Wat betekent dat voor jou als Bookie Baas?

Afhankelijk van het feit of je klanten andere ondernemers of juist particulieren zijn, heeft de btw verhoging verschillende effecten op jouw onderneming.

Ondernemers

Aangezien de btw met name effect heeft op consumenten zal effect in de samenwerking met andere ondernemers minimaal zijn: de btw die jij doorberekent naar een andere ondernemer kan hij/zij immers weer terugvragen. Ongeacht of dit 6% of 9% is. Diensten en producten worden voor hen dus niet duurder.

Het zou echter wel invloed op de Kleineondernemersregeling (KOR) kunnen hebben. Het is vooralsnog onbekend of deze bedragen aangepast worden.

Particulieren

Zoals we eerder besproken werken veel van onze Bookie Bazen met particulieren. In dit geval zijn de prijzen, die je rekent inclusief belasting. Zodra jij meer btw moet afstaan (je moet nu 9% in plaats van 6% afdragen bij de kwartaalaangifte), zal je dus ook je prijzen moeten verhogen aangezien je jezelf anders in de vingers snijdt.

Vanaf 1 januari 2019 9% btw: benut de mogelijkheden!

Aangezien je vanaf 1 januari 9% btw op je facturen moet rekenen (ongeacht van wanneer je het verkoopt of levert) en je product dus duurder wordt, is het slim om op deze situatie te anticiperen. Zo zou je een kerst of december aanbieding kunnen inzetten:

  • Koop nu deze yoga strippenkaart en bespaar jezelf goede voornemens, kilo’s en knaken in het nieuwe jaar!
  • Veel verjaardagen in de eerste maanden van 2019? Koop je cadeau’s tegen een laag tarief in!
  • Meet jezelf voordelig een kerstkapsel aan!
  • Kant en klare hapjes tijdens de kerst? Laat het in 2018 cateren, dan doe je het in 2019 wel weer zelf