Wat betekent Prinsjesdag voor ondernemers?

door de ogen van Bookie Tim

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. Het is de dag dat de koning de Troonrede uitspreekt en daarmee het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer opent. Op die dag gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan.

Dit jaar pakt Tim het stokje over van Mariangela, die vorig jaar de gevolgen van Prinsjesdag in Jip en Janneke taal uitlegde. Gelukkig is voor elk complex antwoord een ‘makkie’ uitleg te geven. Bookie Tim doet een poging. Deze keer over wanneer de fiscale veranderingen voor zzp’ers, freelancers, vennoten, DGA’s of wat voor ondernemer je ook bent, aan de hand van de Miljoenennota.

FOR

Dit is een van de meest belangrijke ontwikkelingen voor veel van onze klanten: vanaf 2023 zal het niet meer mogelijk zijn om aan de oudedagsreserve toe te voegen. Wel kunnen bestaande oudedagsreserves nog volgens de huidige regels worden afgewikkeld. Voor ondernemers voor de inkomstenbelasting, zoals zzp’ers, is het mogelijk om een oudedagsreserve (artikel) te vormen en daar jaarlijks aan toe te voegen. Zo reserveer je een deel van je winst voor je oudedagsvoorziening, oftewel je pensioen. Met deze reservering kan je later een lijfrente aankopen. Maar door dit belastingplan zet het kabinet een streep door de reserve per 2023. Dat betekent dat je vanaf 1 januari 2023 niet (verder) kunt opbouwen. Wel is er overgangsrecht van toepassing, waardoor je al je opgebouwde oudedagsreserves nog volgens de huidige regels kunt afgewikkelen. Vraag je Bookies om advies en plan een eindejaarsconsult.

Van €0,19 naar €0,21 (en zelfs € 0,22) per kilometer

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat omhoog! En dat voor het eerst sinds 2006! Dat is circa 36% inflatie geleden! Chapeau voor het snelle handelen! In 2023 bedraagt de reiskostenvergoeding € 0,21 (2022: € 0,19) en in 2024 zelfs naar € 0,22. Dit geldt voor zowel werknemers als voor ondernemers.

Arbeidskorting

Werken gaat meer lonen. Vanwege een hogere arbeidskorting gaat een modale werknemer/ZZP’er er circa € 500 per jaar op vooruit. Daar kun je 193 Oedipus Thai Thai Tripel van kopen.

(iets) minder inkomstenbelasting

Ook de inkomstenbelasting gaat omlaag. Tot een inkomen van € 73.071 betaal je nu 0,11% minder taxpoet. Bij een inkomen van € 50.000 is dit toch weer € 70 per jaar. Voor mensen die nog steeds omrekenen naar guldens: Dit is FL 154,26.

Weg kinderkorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (in de volksmond beter bekend als de kinderkorting) wordt afgebouwd naar heu-le-moal niks. Nu betaalt de belastingdienst nog voor maximaal € 2.534 mee aan het hebben van kinderen, dit voordeel verdwijnt. Als je je eerste kind krijgt na 1 januari 2025, krijg je niks meer. Niente. Nada.

B.V.’s

Heb je een BV? Hoezee!! Althans, nu nog. De vennootschapsbelasting gaat in 2023 omhoog van 15% naar 19% bij winsten tot twee tonnetjes. De dividendbelasting daarvoor komen twee schijven: 24,5% tot een dividend van € 67.000, daarboven wordt het 31%. Momenteel betaal je nog 26,9% dividendtaks over alle dividend die je jezelf gunt.

Ondernemerskorting: zelfstandigenaftrek wordt steeds minder

De zelfstandigenaftrek… tja. Die kunnen we langzamerhand ten grave gaan dragen. De afbouw wordt versneld naar € 5.030 in 2023 en zal in 2027 nog maar € 900. Als ruil hiervoor wordt de arbeidskorting (eerder genoemd) verhoogd, zodat de pijn verzacht wordt.

Duurzaam investeren

Investeren in energiebesparende en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen wordt gestimuleerd. Percentages zijn nog niet bekend, maar wacht nog even met die Tesla, het wordt een fiscaal feestje!

Minder belasting op spaargeld

Box 3. Sparen en beleggen. Ook de rechtbank heeft inmiddels ingezien dat dit een totaal onrechtvaardige belastingheffing is geweest de afgelopen jaren. Toch duurt het nog tot 2026 dat er nieuwe wetgeving is. (Kom op Marnix, een beetje beter je best doen, tegen die tijd ben ik 40). Dus tot die tijd: OVERGANGSRECHT (speel je nog steeds Wordfeud? dan is dit een leuke). “Kleine” spaarders worden ontzien tot € 57.000. Daarboven betaal je niet heel veel meer belasting dan nu het geval is geweest.

Weg met de jubelton

Het jubeltonnetje. Wie kent hem niet. Die verdwijnt langzaam. In 2023 kan je nog eenmaal € 28.947 schenken of geschonken krijgen voor een eigen woning, daarna is het over met de pret en moet je weer zelf helemaal opdraaien voor de aanschaf van een huis + veranda of balkon. Sander Schimmelpennick maakte er een hele aflevering over in Sander en de Kloof.

Laat de zon het werk doen

Zonnepanelen? 0% BTW, op je dak ermee!

Zakenreisjes met de trein

Vliegen is gratis! Net als dansen. Maar vanaf 2023 moet je toch echt € 26,43 meer betalen voor je ticket naar Ibiza. Wordt het misschien toch interessanter om een keer de trein naar Zuid-Europa te pakken.

En zo zijn er nog vele aanpassingen aan diverse belastingen (want daar hebben we er nogal veel van), maar die zijn voor ondernemers/werknemers minder interessant.

Ok, ok, maar wat moet ik nou doen als ondernemer?

Wil je weten wat voor jou de gevolgen zijn? Plan eens een consult met je favoriete Bookie, dan rekenen wij met je mee hoe gevuld jouw portemonnee volgend jaar is. Dit kan je doen als klant van The Bookie, maar ook als je nog geen klant bent.

Kosten: €105 ex btw per uur (als Bookie klant kan je je Bookie al per half uur boeken, als (nog)niet klant betaal je altijd minimaal een uur)

Plan een consult