Mariangela

Wist je dat Mariangela, ook wel Mari om eindeloze grammaticale vragen over de telefoon te voorkomen, meester in de rechten is? Daarom ontcijfert ze naast klantcontact, marketingvraagstukken en teamontwikkelingen regelmatig juridische en parlementaire kwesties.

Wat betekent Prinsjesdag voor mij als zzp’er?

Prinsjesdag valt elk jaar op de derde dinsdag in september. Het is de dag dat de koning de Troonrede uitspreekt en daarmee het nieuwe werkjaar van de Eerste Kamer en de Tweede Kamer opent. Op die dag gaat de minister van Financiën met het koffertje naar de Tweede Kamer biedt de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. Omdat het kabinet demissionair is, zijn de veranderingen minimaal dit jaar.

Positief: als zzp’er betaal je komend jaar minder inkomstenbelasting in de eerste schijf.

Minder gunstig: de zelfstandigenaftrek daalt ook.

Daling inkomstenbelasting

Deze daling voor (inkomens tot 69.398 euro) is echter minimaal van 37,1 naar 37,07%. Wil je minder inkomstenbelasting betalen als ondernemer met een eenmanszaak, vof of maatschap? Laat je Bookie voor jou optimaal gebruik maken van de fiscale regelingen en aftrekposten. Lees meer.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. Hierdoor heb je minder voordeel en betaal je meer belasting.

Bijtelling elektrische auto stijgt

De bijtelling voor het privégebruik van je nieuwe (zakelijke) elektrische auto stijgt in 2022 van 12 naar 16%.

ZVW daalt

Voor zowel zzp’ers als DGA’s van een BV daalt het tarief inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet van 5,75% in 2021 naar 5,45% in 2022.

STAP Subsidie

Volg je een opleiding, training of cursus om je loopbaan te versterken? Dan kan je gebruik maken van de Subsidie Stimulans Arbeidsmarkt Positie (STAP), die de fiscale aftrek van scholingsuitgaven vervangt.

Site Rijksoverheid