Afgelopen zondag kwam de NOS met volgende artikel: Partners van zelfstandigen betalen door coronasteun extra belasting

Artikel NOS

De kern van het artikel: Zelfstandigen die samenwonen met een partner en TOZO hebben aangevraagd tot maximaal € 1.500 per gezin, merken nu pas. Dit komt doordat bij  de jaaropgaaf de helft van de uitkering bij de een is terecht gekomen en helft bij de ander. Ze krijgen dus twee jaaropgaves: een van henzelf en een voor de partner. Omdat de partner vaak wel een eigen inkomen heeft, betekent dit dat deze extra belasting moet betalen.  Het inkomen is namelijk door de helft van de TOZO op papier hoger geworden.

Omdat het inkomen van de partner op papier hierdoor hoger is geworden, heeft dit allerlei gevolgen voor de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor kun je onverwachts geconfronteerd worden met een hogere belastingaanslag dan verwacht. Hoewel dit overeenkomt met de wet waarop de TOZO gebaseerd is (de BBZ) is dit een Kwalitatief Uitermate Teleurstellende bijkomstigheid waar niemand rekening mee heeft gehouden bij het aanvragen van de TOZO. Daarnaast is dit heel beperkt (zeg maar: niet) gecommuniceerd door de overheid.

Let wel: er zijn natuurlijk voorbeelden van mensen die honderden euro’s moeten bijbetalen in de inkomstenbelasting, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Wacht dus eerst af wat de uitkomst is van je aangifte inkomstenbelasting, het hoeft namelijk niet zo erg te zijn als dit artikel schetst. In de conceptversie van je gezamenlijke inkomstenbelastingaangifte zal duidelijk worden of jouw partner inderdaad extra belasting moet betalen. Vaak als je alleen maar bij één werkgever hebt gewerkt is het niet logisch dat je inkomstenbelasting moet bij betalen. Moet dit nu ineens wel, dan is de kans groot dat dit door de TOZO komt. Momenteel wordt er openlijk getwijfeld aan de rechtmatigheid van dit ‘addertje onder het gras’, dus mogelijk wordt dit nog aangepast. Hou daarom de berichtgeving op onze socials in de gaten.