Het is weer de tijd van het jaar. Sinterklaasgedichtjes die niet rijmen, kerstdiners waar je wel of geen zin in hebt, concluderen dat je de goede voornemens voor dit jaar weer niet gehaald hebt, oliebollen zelf bakken of per 20 stuks halen bij de betere gebakkraam en natuurlijk niet te vergeten monsterkortingen op je nieuwe laptop tot wel 28%!

Huh? Maar het is toch al Black Friday en Cyber Monday geweest?

‘Dat klopt, oude cijferbaas. Maar deze korting geldt elke dag van het jaar.’

Bookie Tim legt hieronder zo makkelijk als mogelijk uit waarom je als ondernemer extra korting op je te betalen belasting krijgt (aka: dus minder belasting betaalt) als je geld in je bedrijf steekt.

Investeringsaftrek

Ik heb het namelijk over de investeringsaftrek, officieel genoemd de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek met als gangbare afkorting de KIA. Niet te verwarren met Zuid-Koreaanse autobouwers. De KIA stimuleert jou als ondernemer om te investeren in vaste bedrijfsmiddelen voor jouw bedrijf. Als je namelijk voor meer dan € 2.401 investeert in een boekjaar dan kan je namelijk 28% van het totale investeringsbedrag als korting op jouw winst aangeven in de inkomstenbelasting en dat zorgt er voor dat je minder belasting hoeft te betalen. Anders gezegd, de belastingdienst betaalt maar al te graag mee aan jouw nieuwe laptop, tablet, smartphone of Gibson Les Paul Slash Edition. 

Spelregels

  1. Een losse investering telt pas mee bij een bedrag van € 450 ex btw.
  2. Het moet een product zijn dat je langere tijd gebruikt (een laptop dus wel, een abonnement van € 450 op een dienst zoals je boekhouder dus niet).
  3. Verkoop je het bedrijfsmiddel binnen 5 jaar? Dan moet je wellicht een deel van de gekregen korting terugbetalen (relevant voor bijvoorbeeld smartphones die men meestal om de 2 jaar wisselt).
  4. Wil je nog in 2022 investeren? Dan moet je het bedrijfsmiddel ook in 2022 in gebruik nemen, anders verschuift de mogelijke aftrek door naar 2023.
  5. Investeer je meer dan € 59.940? Dan geldt er een maximum-aftrek van € 16.784 en deze wordt zelfs afgebouwd vanaf investeringen vanaf € 110.999.
  6. Investeringen in bijvoorbeeld een personenauto tellen niet mee. Bedrijfsauto dan weer wel.

Tabelletje voor de liefhebber

Dus? Wat moet ik nu doen?

Investeren als een malle! Als je deze aftrek tenminste wilt. En kijk meteen even wat je al geïnvesteerd hebt in 2022. Heb je bijvoorbeeld al een investering gedaan van € 2.000, koop dan nog snel iets van € 450 en zo trek je de eerdere investering mee in de aftrek. Anders verlies je de mogelijkheid hierop.

Tegelijkertijd, heb je nog niet geïnvesteerd, maar ben je wel van plan dit te doen, denk dan even goed na of je dit in 2022 gaat doen of pas in 2023. Als je in 2023 een hogere winst verwacht, dan zou je volgend jaar netto meer kunnen profiteren van deze aftrekpost. 

Conclusie

Dus scoor nog even snel die Cyber Thursday deal en claim je korting! Of stel het uit naar volgend jaar.

Weet je wat ook een goede investering is? Een Plusabonnement bij the Bookie!

Dan verwerken wij je bonnen. Je krijgt dan wel geen investeringsaftrek hiervoor, maar je houdt wel meer tijd over die je aan je onderneming, je hobby, je kat of in ieder geval aan jezelf kunt besteden.

Abonnementen