Eigenaar Oprichter Boekhouder Gijs Rietveldt

Bookie Gijs legt het uit

Als we bij The Bookie ergens in geloven dan is het in de kracht van technologische vooruitgang. Mooi voorbeelden daarvan zijn cryptocurrency, oftewel cryptovaluta, en de blockchain technologie, die de bouwsteen hiervan vormt. Bij de oprichting van The Bookie heeft Gijs er daarom voor gekozen dat onze abonnementen ook met Bitcoins (en enkele andere currencies) betaald kunnen worden. Tot voor kort waren er slechts enkele geïnteresseerden. De laatste jaren zien we echter steeds meer klanten, die zakelijk of privé voor crypto’s kiezen. De vraag is deze keer niet waarom, maar en nu?

Wat zijn cryptovaluta?

“Cryptocurrency zijn digitale betaalmiddelen, veelal gedecentraliseerd en bedoeld als alternatief voor bestaande valuta zoals de Euro (€) en Dollar ($). Cryptocurrencies hebben vooraf bepaalde regels rondom het aantal munten (coins) dat maximaal binnen de specifieke currency kan bestaan. De veiligheid is gegarandeerd dankzij het gebruik van cryptografie.” – Crypto University

Begrippenlijst

  • Minen Veel crypto munten werken met behulp van mining, een proces waarbij je je computer beschikbaar stelt om mee te helpen aan het werkend houden van het netwerk.

  • Blockchain Cryptomunten werken op de blockchain technologie. De database waar alle informatie in wordt opgeslagen is niet door een centraal persoon of bedrijf aan te passen, maar met behulp van het gehele netwerk van talloze computers.

  • Investering Veel mensen kopen cryptocurrency, omdat ze het als een goede investering zien.

  • Belasting Bij je Inkomstenbelasting aangifte moet je je vermogen per begin van het jaar (1 januari) opgeven aan de Belastingdienst. De Belastingdienst ziet bitcoins, cryptovaluta, ethers en andere digitale geldmiddelen als “overige bezittingen in box 3”. Over alles boven het heffingsvrij vermogen betaal je 30% belasting.

Aangifte Inkomstenbelasting

Hoe je aangifte moet doen van cryptovaluta hangt af van je situatie. De meeste mensen kopen crypto’s privé. In dat geval behoren ze tot je bezittingen in box 3. Van deze crypto’s geef je de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). Daarbij hanteer de koers op de peildatum van het door jou gebruikte omwisselplatform.

Word je als ondernemer voor diensten of goederen betaald in cryptovaluta? Dan moet je deze omrekenen naar euro’s. Het omgerekende bedrag behoort tot je omzet en verwerk je in je administratie.

Opties volgens de Belastingdienst

Bekijk uitleg van de Belastingdienst

Geen idee?

Gelukkig doen wij je aangifte inkomstenbelasting en regelen wij dat het goed komt.

Doen wij je aangifte niet en wil je wel hulp? Laat ons je aangifte 2020 doen of plan een consult!