Ja, dat mag. We leggen uit waarom.

Sommige ondernemers mogen btw aftrekken bij de btw-aangifte, terwijl ze geen btw afstaan.

Er zijn situaties denkbaar waarbij jij op je factuur naar je opdrachtgever geen btw in rekening brengt. Dit is bijvoorbeeld het geval als onderaannemer bent en je de btw verlegt naar de aannemer. Als opdrachtnemer reken jij geen btw, maar verlegt deze naar de afnemer.

Als bouwer btw op gemaakte kosten aftrekken

Een voordeel van een bedrijf hebben is dat je de btw van je zakelijke uitgaven mag aftrekken. Dat betekent: als je iets koopt voor €121 inclusief 21% btw dan krijg je tijdens de btw aangifte €21 (dit heet voorbelasting) terug en betaal je dus feitelijk €100. Dit wordt aftrekken als voorbelasting genoemd.

Over het algemeen geldt: je mag alleen btw aftrekken als je zelf btw betaalt. Als onderaannemer heb je echter een voordeeltje: als je btw verlegt, maar wel uitgaven hebt gedaan voor de werkzaamheden die erbij horen dan mag je dit wel aftrekken als voorbelasting.

Natuurlijk hoef je dat niet zelf te doen, dat doe wij voor jou in je btw aangifte.

Je belastingaangiftes? Je jaarrekening? Jij hebt er als zzp’er geen zin in én geen tijd voor. Of je wordt al gestresst als je eraan denkt. Geen paniek. Hier zit je goed. Jouw boekhouding is voor ons gesneden koek. Wij zijn je Bookie.

Plan een gratis kennismaking