/FAQ: veelgestelde vragen
FAQ: veelgestelde vragen2019-03-25T12:49:55+00:00
Aangifte inkomstenbelasting en jaarstukken: wat, hoe en waar moet ik aanleveren?2019-02-01T15:06:03+00:00

In The Bookie Webapp vind je een checklist waaruit blijkt wat wij nodig hebben om je aangifte Inkomstenbelasting te kunnen doen. Wil je alvast weten welke zaken relevant zijn? Bekijk dan deze pagina, dit is een uitgebreide versie van de checklist.

Door de checklist Start Aangifte Inkomstenbelasting in The Bookie Webapp te volgen lees je niet alleen wat we nodig hebben, maar kan je daar rechtstreeks de benodigde documenten aan te leveren. Heb je nog papieren document of een map met bonnen? Breng deze dan bij ons langs of stuur ze op.

Ben je net klant, werk je in een ander systeem of wil je alleen dat we je aangifte doen? Klik dan hier om een gratis light account van The Bookie Webapp aan te maken.

Ik werk voor een opdrachtgever in het buitenland. Moet ik btw verleggen?2019-02-01T12:39:50+00:00

Zit je opdrachtgever in het buitenland? Dan is de kans groot dat je btw verlegd. Kijk eerst of je klant binnen of buiten de EU gevestigd is. Hoofdkantoor is hierbij leidend.

Zit je afnemer binnen de EU?

Het gaat hier om het Europese belastinggebied. Lees hier goed welke Europese gebieden niet bij EU horen. Om te kunnen verleggen moet het btw-nummer van je klant altijd op jouw factuur staan.

Let op: is je afnemer een particulier? Dan heeft hij/zij geen btw nummer en reken je gewoon Nederlandse btw.

Uitzondering Duitsland

Let op met klanten in Duitsland. In dit land werken ze met verschillende btw-nummers. Zo hebben ze naast het Umsatzsteuer-Identifikationsnummer (Ust.-Id.) ook het Steuernummer. De eerste is correct. Dit bestaat altijd uit DE + 9 cijfers. Heeft jouw afnemer geen Ust.-Id.? Dan moet deze door hen worden aangevraagd, voordat jij kan factureren.

Het Steuernummer is alleen relevant binnen Duitsland.

Zit je afnemer buiten de EU?  Dan is de btw per definitie verlegd, ook bij particulieren.

Op de factuur/bon staat dat de belasting naar mij verlegd is. Wat moet ik doen?2019-02-01T12:38:44+00:00

Als ondernemer ben je verantwoordelijk om in dit geval de btw af te dragen. Deze btw krijg je bij dezelfde btw aangifte terug. Geef bij de uitgave aan dat de btw naar jou verlegd is. Neem bij aanschaf hetzelfde btw percentage, als wanneer de btw niet verlegd was. Dit is over het algemeen 21 %. Hierop zijn uitzonderingen. Zie tarieven van de Belastingdienst.

Is het abonnement van The Bookie ook geschikt voor webshops en/of winkeliers?2019-01-30T15:11:30+00:00
Ons programma en daarmee ons abonnement is gemaakt voor dienstverlenende zzp’ers.
Voor webshops werken we op basis van een geschikt administratieprogramma en ons uurtarief à € 70 ex btw.

Zo kun je gebruik (blijven) maken van bijvoorbeeld een automatische bankkoppeling (die ons programma niet heeft) en een kassa systeem en halen wij de benodigde gegevens voor de aangifte uit je boekhoudprogramma.
Hoe en wanneer maak ik een creditfactuur?2019-01-30T11:26:30+00:00

Soms kan het zijn dat je factuur moet herstellen, omdat het bedrag niet klopt, er andere afspraken met de opdrachtgever bleken, andere informatie niet klopt of je het bedrag kwijtscheldt.

Om je administratie kloppend te houden herstel je dit met een creditfactuur: een factuur met de bedragen negatief, aka met een – teken ervoor. Verwijder de eerder gestuurde factuur dus niet.

In The Bookie Webapp stel je een reguliere factuur op via de Factuur knop op je Dashboard. Je maakt een nieuwe factuur met nieuw factuurnummer, zoals je gewend bent, maar zet de bedragen die aangepast moeten worden negatief op de factuur. Dus in plaats van € 300 te facturen vul je nu – € 300 in indien dat het bedrag is dat je moet verrekenen. Bij de mogelijkheid tot aanvullende informatie op de factuur schrijf je Creditfactuur of Creditnota. Deze creditfactuur verstuur je naar de opdrachtgever en registreer je in je verkoop/inkomstenadministratie. The Bookie Webapp doet automatisch. Daarmee hef je (een deel van) het eerder gestuurde bedrag op.

Je kunt hierna, indien nodig, een nieuwe factuur maken met de juiste gegevens.

Ik krijg nu een ww-uitkering, maar wil graag voor mezelf beginnen. Waar moet ik rekening meehouden?2019-01-29T14:21:47+00:00

Regelmatig krijgen we vragen over startend ondernemerschap vanuit een WW-uitkering. Hoe graag we hier ook over zouden willen adviseren, hiervoor moet je bij het UWV zijn. Bereid jezelf dan ook goed voor met onderzoek en informatie. Op de site kan je precies lezen wat de voorwaarden zijn, wat de startperiode inhoudt en hoe je je uren bijhoudt, wat de invloed is op je toeslagen (voorschot) en je inkomen.

Check wat het UVW hierover zegt
Kan ik facturen in het Engels sturen?2019-01-28T17:54:53+00:00

Ja, dat kan. Om je facturen in het Engels te verzenden, kan je bij Account (rechtsboven onder je naam) de taal veranderen in Engels. Denk eraan om je begeleidende mail ook aan te passen zodra je je factuur naar een Engelstalige klant stuurt.

 

Ik heb brieven van de Belastingdienst gekregen, wat moet ik hiermee doen?2019-01-28T17:47:42+00:00

Zodra je klant wordt bij The Bookie melden wij ons als je belastingconsulent aan bij de Belastingdienst. Tevens vragen wij je machtigingen (bijvoorbeeld om aangiftes in te dienen en gegevens in te zien) en uitstel (voor je Inkomstenbelasting Aangifte) aan. Jij krijgt hierdoor in ieder geval twee blauwe enveloppen. Met de SBA-machtiging hoef je niks te doen. Als je een VIA-machtigingsbrief krijgt, staat hier een code op. Deze hebben we nodig voor je aangifte. Die mag je mailen of langs brengen zodra je die binnen hebt.

Hoe duur is het als The Bookie alleen mijn Aangifte Inkomstenbelasting doet?2019-01-28T17:42:16+00:00

We hebben een uurtarief van € 70 exclusief btw. Zodra je niet gebruik maakt van het abonnement noteren we de uren die we bezig zijn met jouw administratie en krijg je deze gespecificeerd gefactureerd. Dat houdt in dat je op de factuur kunt zien hoeveel uren we eraan besteed hebben.

Helaas kunnen we voorafgaand geen goede inschatting maken van de kosten voor het opmaken van een jaarrekening en doen het van de Aangifte Inkomstenbelasting. Naast het feit dat we de (omvang en complexiteit) het bedrijf nog niet kennen, betreft je Aangifte Inkomstenbelasting nog veel meer zaken dan je onderneming. Zo nemen we je inkomsten uit andere werkzaamheden of uitkering mee, kijken we naar je privé situatie waaronder kinderen, huis, fiscaal partner en schulden. Aangezien we daar nog geen zicht op hebben, kunnen we het werk niet inschatten.

Kan ik mijn factuur bekijken voordat ik deze verstuur?2019-01-28T16:31:30+00:00

Je factuur kan je op twee manieren bekijken voordat je deze verstuurt.

 1. Door onder je Bedrijfsinstellingen de Factuurinstellingen te bekijken kan je niet alleen je instellingen aanpassen maar ook een voorbeeld bekijken van je standaard factuur.
 2. Voordat je een factuur verzendt kan je ook een preview van een specifieke factuur zien als je het concept opslaat. Je hebt de factuur dan nog niet verzonden, en je kan hem ook nog handmatig verzenden als je dat fijner vindt.
Kan ik de btw naar de opdrachtgever verleggen?2019-01-28T13:48:55+00:00

Ja, dit kan en gebeurt regelmatig bij werkzaamheden bijvoorbeeld in Nederland binnen de bouw of zodra je naar een buitenlandse opdrachtgever factureert. Let erop dat je bij het opstellen van een factuur onder het kopje Btw verlegd de juiste optie selecteert.

Heeft The Bookie ook ervaring heeft met ZZP’ers die ook in het buitenland en/of in Nederland in loondienst werken?2019-02-04T15:10:21+00:00

Veel (met name startende) ondernemers werken nog in loondienst. Deze inkomsten nemen we als vanzelfsprekend mee tijdens de aangifte Inkomstenbelasting. Dit zit in je boekhoudpakket en valt dus onder het vaste jaartarief.

Ook inkomsten voortkomend uit buitenlandse opdrachten nemen we mee. Een groot deel van onze klanten heeft buitenlandse opdrachtgevers. Let er op dat je bij het factureren aan het buitenland wat de afspraken qua btw zijn. In The Bookie Webapp kan je aanvinken zodra de btw in Nederland, naar binnen of buiten Europa verlegd is. Dat betekent dat de btw door je opdrachtgever betaald wordt. Zorg er wel voor dat je btw (vat) nummer van je opdrachtgever op de factuur staat.

Aan deze inkomsten zijn regelmatig buitenlandse kosten gekoppeld (denk aan reis- en verblijfkosten). Wat betreft het terugvragen van de btw op deze kosten leggen we meer uit op de pagina Zakelijke Kosten.

Ik wil mijn factuur handmatig versturen. Hoe doe ik dat?2019-01-28T13:24:15+00:00

Als je je factuur handmatig wil versturen, maak je gewoon een factuur aan de FACTUUR knop op je Dashboard via The Bookie Webapp. Nadat je op de knop OPSLAAN hebt geklikt hebt, zie op de volgende pagina’s een aantal opties. Onder je standaard mail vind je de optie FACTUUR HANDMATIG verzenden

 

Door in de factuur op het Download Icoontje te klikken kan je de factuur opslaan.

Door onder je Verkopen het Overzicht facturen aan te klikken vind je alle facturen terug. 

Ik had in 2018 een ander programma. Als naar The Bookie overstap, hoe werkt dat dan?2019-01-28T12:33:20+00:00

Afhankelijk van wat je wensen zijn zijn er twee opties voor 2018:

 1. Als je wilt dat we  je Inkomstenbelastingaangifte van 2018 doen dan kun je je ons de login van je boekhoudprogramma (bijvoorbeeld Gekko, E-Boekhouden, Moneybird, Moneymonk of Exact) geven . Dan verzamelen wij de gegevens die we nodig hebben. Wij doen je aangifte dan op basis van ons uurtarief à € 70 ex btw.
 2. Wil je gebruik maken van een vast tarief? Dan willen we graag je administratie in ons systeem, The Bookie Webapp, hebben staan. Je betaalt dan een abonnementsprijs in lijn met je omzet van 2018. Hiervoor dien je zowel je inkomsten als je uitgaven handmatig over te zetten.
ik heb een oldtimer auto. Wanneer en hoe vaak betaal ik bijtelling en hoe geef ik dit op?2019-01-28T12:29:22+00:00

De bijtelling over de dagwaarde betaal je jaarlijks. Dit hoef je niet expliciet aan te geven bij de Belastingdienst, maar dit wordt verwerkt in de aangifte door ons. Je auto komt op de balans te staan.

Ik wil graag een auto kopen. Waar kan en moet ik rekening meehouden?2019-01-28T12:09:12+00:00

Er zijn zoveel verschillende auto’s en mogelijkheden dat het moeilijk is om een keuze te maken. Daarom hebben wij een Tool ontwikkeld die je hierbij kan helpen.

Als je een youngtimer koopt is het verstandig die op de zaak te zetten. In dat geval zijn de kosten aftrekbaar voor de inkomsten- en omzetbelasting. Voor de btw is het het verstandigst een km-registratie bij te houden. Hier hebben we een mooi voorbeeld van op de website. Deze kan je opslaan bij Bestand en dan ‘Downloaden als’ of je kunt een kopie van het google bestand maken en in je eigen Google Drive opslaan.

Voor een zakenreis moet ik naar het buitenland. Hoe voer ik deze kosten op in The Bookie Webapp?2019-01-28T12:05:55+00:00

Zakelijke vliegtickets zijn aftrekbaar als kosten voor de inkomstenbelasting. In tegenstelling tot veel andere reiskosten zit op deze kosten zit geen btw, het 0% tarief wordt gehanteerd. Hierdoor kun je geen btw terugvorderen bij de omzetbelastingaangifte. Wel zet je de kosten in The Bookie Webapp in het kwartaal dat de kosten gemaakt zijn.

PS Vaak staat er luchthavenbelasting op je factuur. Dit is echter geen overheidsbelasting, maar een bedrag dat vliegvelden aan luchtvaartmaatschappijen per passagier berekenen.

Ik werk ook in loondienst. Wat zijn de (opstart)kosten voor mijn kleine boekhouding?2019-01-28T11:55:33+00:00
Er zijn twee opties:
1. Je kunt een Starters abonnement voor € 30 ex btw per maand afsluiten (€ 360 per jaar bij een omzet kleiner dan € 12.000): hiervoor krijg je een handig boekhoudpakket, doet je persoonlijk boekhouder al je aangiftes (btw en inkomstenbelasting). Je mag dan tevens kosteloos naar de bookie borrels komen (4 keer per jaar een dag waarop je al je vragen kunt stellen) en kunt indien nodig ook korte vragen kosteloos aan je Bookie stellen.
Dat abonnement kun je hier rechtstreeks starten: https://www.thebookie.nl/nieuwe-klant/
2. We werken ook op basis van ons uurtarief. Dat is € 70 ex btw: ongeacht of het aangiftes of vragen betreft. Dan kan je zelf een programma kiezen om je boekhouding in bij te houden, kun je af en toe een consult in plannen om vragen te stellen. Deze kosten € 70 ex btw per uur. Hierbij is het moeilijk om een prijsindicatie te geven omdat je inkomstenbelasting niet alleen over je bedrijf gaat, maar ook je inkomsten uit andere werkzaamheden of uitkering meeneemt en je privé situatie bijvoorbeeld waaronder kinderen, huis, fiscaal partner en schulden betreft.
Ik woon/werk niet in Utrecht. Hoe vaak moet ik dan naar Utrecht komen?2019-01-28T11:23:08+00:00

Zo vaak jij wilt, voor de gezelligheid. Voor je boekhouding hoef je in principe niet naar Utrecht te komen aangezien we online werken. Zo kan je een kennismakingsgesprek online inplannen en lever je je documenten in The Bookie Webapp aan.

Wil je ook dat je we jaarstukken voor een jaar opmaken dat je nog niet met ons programma werkte en daarna je IB aangifte doen? Dan hebben we je map met facturen en bonnen nodig. Die kun je langs brengen of op de post doen. In dat geval is het antwoord, 1 keer.

Als je dit meteen aan een Bookie Borrel koppelt, leer je niet alleen ons kennen maar ook onze toffe Bookie Bazen.

Ik heb een fiscale partner. Kunnen jullie die aangifte ook doen en wat kost dat?2019-01-24T10:44:21+00:00

Wij kunnen zeker de aangifte van je fiscale partner doen. Kosten voor een gezamenlijke aangifte met een fiscaal partner in loondienst zijn per jaar € 70 ex btw naast je abonnement.

Uitstel

Als je voor 1 mei (indien je zelf nog geen uitstel hebt aangevraagd) of voor 1 september je Bookie op de hoogte brengt en de voorletters, achternaam, bsn en geboortedatum deelt dan vragen we meteen alle machtigingen en uitstel aan. Zo voorkomen we boetes en een aanslag.

Benodigde informatie

Zodra jij de benodigde informatie voor de inkomstenbelastingaangifte via The Bookie Webapp aanlevert, upload je meteen de jaaropgaaf en overige informatie van je partner. Dit blijkt uit de checklist.

Fiscaal partner of gewoon lover?

Onzeker of jouw partner ook fiscaal partner is naast je grote liefde, moeder van je kinderen of je vennoot in een VOF? Lees hier wat de Belastingdienst hierover zegt.

Auto: zakelijk of privé?2019-01-18T09:41:22+00:00

Wil je een auto kopen en deze zowel zakelijk als privé gebruiken? Bedenk van tevoren of je de auto zakelijk of beter privé kunt kopen. Het is immers een beslissing, die je voor een aantal jaar neemt en veel gevolgen heeft (lees hieronder: van privé naar zakelijk). Er zijn heel veel handige tools, die de beslissing vergemakkelijken, zoals: https://autozakelijkofprive.nl/

Privé (ook zakelijk gebruiken)

Gebruik je een auto die je privé hebt gekocht, ook voor zakelijke doeleinden? Dan kan je met behulp van een kilometerregsitratie berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Diezelfde tool gebruiken wij om te berekenen of dat zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet.

Zakelijk (ook privé gebruiken)

Als je een auto op naam van je onderneming zet, mag je alle kosten van de belasting aftrekken. Zo zijn je kosten voor brandstof, parkeren, verzekeringen, onderhoud en afschrijving zakelijk. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met privébijtelling. Je moet dan voor het privégebruik btw betalen. De bijtelling is vaak lager voor milieuvriendelijke auto’s, maar ook voor youngtimers. Een youngtimer (een personenauto, die ouder is dan 15 jaar) is fiscaal interessant omdat je een bijtelling betaalt over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Deze berekeningen doen wij voor jou. Het enige dat je hoeft te doen is de cataloguswaarde en je kilometers doorgeven.

Cataloguswaarde

Volgens de Belastingdienst is de catalogusprijs de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief:

 • btw
 • bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)
 • accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven

Invoeren in The Bookie Webapp

Deze cataloguswaarde geef je op zodra je we jaarstukken opmaken en je aangifte inkomstenbelasting gedaan wordt.

Kilometerregistratie

De Belastingdienst wil dat je btw betaalt over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen houd je een kilometerregistratie of administratie bij. Wij gebruiken dit om te berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik.

Invoeren in The Bookie Webapp

Als je je kilometers registreert, dan kan je daar een keer per kwartaal of jaar een pdf van maken en die in de app als ‘bon’ toevoegen aan je uitgaven. Je voert dan het aantal kilometers en € 0,19 per kilometer in en kiest als rubriek (kostenpost) ‘Kilometervergoeding’.

Wanneer wordt mijn aangifte inkomstenbelasting gedaan?2019-01-16T18:23:43+00:00

Als je je administratie bij ons gedaan hebt (of als je aangegeven hebt dat je je Inkomstenbelastingaangifte door ons wilt laten doen), krijg je halverwege februari een mail van ons. Hierin vragen we je om de checklist in The Bookie Webapp te volgen en alle benodigdheden aan te leveren. We proberen alle jaarstukken binnen 3 maanden na het invullen van het formulier én het compleet aanleveren van de benodigde informatie op te stellen. Na het opstellen van je conceptrapport, dienen we na je goedkeuren je aangifte in.

Aangezien het voor ons onmogelijk is om alle aangiftes inkomstenbelasting voor 1 mei af te ronden, vragen we (zoals gebruikelijk is) uitstel aan voor het doen van je aangifte inkomstenbelasting.

Als je geen uitstel aanvraagt en de aangifte niet op tijd indient, loop je het risico op een boete en een hoge aanslag inkomstenbelasting. Wel geldt: wie het eerst het formulier invult en z’n documenten aanlevert, zal als eerste aan de beurt zijn. Het uitstel geeft ons standaard tot 1 september uitstel en kan, slechts indien de ondernemer voorheen alle aangiftes tijdig heeft ingediend, verlengd worden tot 1 mei van het daaropvolgende jaar. Hier mag je echter niet vanuit gaan.

 

 

Waar vind ik mijn facturen of uitgaven van vorig jaar?2019-01-16T17:18:09+00:00

Onder “Overzicht verkopen” kun je boven in het selectievakje een ander jaar selecteren. Hier vind je alle facturen van het betreffende jaar. Dit werkt hetzelfde bij “Overzicht uitgaven” en de “Winst- en verliesrekening”.

Ik ben een uitgave vergeten in te voeren, maar de aangifte is al gedaan. Wat moet ik doen?2019-01-16T17:17:01+00:00

Je kunt de uitgave alsnog toevoegen. Voer gewoon de juiste datum van de uitgave in. Automatisch wordt de uitgave dan aan het volgende kwartaal toegevoegd, zodat het in  dat kwartaal wordt verrekend.

Kan ik een buitenlands IBAN rekeningnummer gebruiken?2019-01-16T13:50:46+00:00

Nee. Je kunt op dit moment de automatische betalingen voor je abonnement niet doen met een buitenlands rekeningnummer doen. Je kunt in dit geval een jaarlijkse factuur krijgen. Wellicht is dit in de toekomst wel mogelijk.

Ja. Het is wel mogelijk om op de facturen die je stuurt je rekeningnummer te vermelden. In dit geval ga je in het menu naar “Factuurinstellingen” en vervang je  {REKENINGNUMMER} met het rekeningnummer dat je wilt vermelden.

Hoe maak ik een betaald abonnement en/of een gratis account van The Bookie Webapp aan?2019-01-18T10:43:37+00:00

Als je naar https://app.thebookie.nl/subscriptions/ gaat kan je het abonnement kiezen dat het beste bij je past. Met ieder abonnement maak je automatisch een eigen account voor The Bookie Webapp aan dat jouw persoonlijke boekhoudomgeving wordt. Ongeacht of je een betaald of gratis account hebt.

Wil je je light account omzetten naar een betaald account en daarmee je abonnement activeren? Volg dan de volgende stappen.

Heeft The Bookie Webapp een Winst en Verliesrekening?2019-01-10T10:57:55+00:00

In The Bookie Webapp vind je in de linker zijbalk Overzichten. Hierin staan je btw-overzichten én je Winst&Verliesrekening. Door bovenaan het juiste kwartaal of jaar te selecteren, zie je precies hoeveel btw je betaald hebt, wat je omzet in een voorgaand jaar was, hoe hoog je kosten waren (per categorie én de informatie over de gekoppelde leveranciers) en waar je bedrijf nu staat.

Hoe voer ik mijn gereden kilometers bij The Bookie Webapp in?2019-01-10T10:53:33+00:00

Heb je een auto privé aangeschaft, maar rijd je voor zakelijke doeleinden, dan kan je alsnog kosten bij je uitgaven opnemen. Je mag namelijk € 0,19 per kilometer aftrekken. Deze kosten voer je in The Bookie Webapp in aan de hand van je kilometerregistratie. Hierin houd je bij hoeveel kilometers je zakelijk rijdt. Nu kun je bijvoorbeeld per week of maand bij je uitgaven het aantal kilometers x € 0,19 invoeren.

Lees meer onder Reis- en verblijfkosten op:

Waar moet ik aan denken als ik voor mezelf begin?2019-01-10T10:51:14+00:00

Omdat we deze vraag regelmatig krijgen hebben we op de Starter pagina een introductie geschreven over thema’s die belangrijk zijn als je voor jezelf wilt beginnen. Lees hier meer over de inschrijving bij de KvK, de verschillende belastingen en aangiftes en nog veel meer.

Meer info op:

Reis-/onkosten belasten op de factuur2018-12-07T16:36:53+00:00

Als je reis- of onkosten op je factuur zet, belast je deze ook met het hoogste btw-percentage dat op de factuur staat voor je opdracht. Als je dus factureert voor een opdracht met twee diensten die belast zijn met 6 en 21%, dan belast je de reis- of onkosten met 21%.

Als je reiskosten op de factuur zet waar btw op zit, zoals bij een treinreis, haal je eerst de 6% belasting van deze kosten af voordat je ze op de factuur zet. Van onkosten als eten en drinken mag je niet de btw als voorbelasting verrekenen, deze kosten belast je inclusief btw door.

Abonnement stopzetten2019-01-18T09:39:45+00:00
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je abonnement (tijdelijk) stop wilt zetten. Met The Bookie Webapp kan je dat makkelijk zelf doen.
Vanaf 1 januari – Boekjaar laten afronden
Als je je account na december omzet naar een light versie (rechts bovenaan via account kun je je abonnement aanpassen) dan houdt de automatische incasso per januari op, maar doen we wel nog je Q4-aangifte en je IB-aangifte van 2018 (ook al is dat in 2019).
Mocht je daarna terugkomen en weer klant willen worden, dan kan je via de dezelfde weg je account weer activeren door het juiste betaalde abonnement te kiezen. Dan heb je meteen ook weer toegang tot je gehele administratie.
Twijfel je nog of je na je stop weer voor jezelf werkt en in loondienst werkt of bij ons terugkomt? Vergeet dan niet de overzichten van je inkomsten en uitgaven via de app in een excel of csv te downloaden.
Per direct – geen verdere werkzaamheden
Wil je je abonnement per direct opzeggen dan kan dat elke dag door je abonnement terug te zetten naar een light-account. Houd er wel rekening mee dat we vanaf dat moment geen werkzaamheden meer voor je doen.
Hoe zet je je abonnement om naar een light account?
Ga onder je naam rechts bovenin naar Account. Onder het derde tabblad vind je abonnement. Door ‘Wijzig abonnement’ te selecteren, kies je eenvoudig het light account. Hiermee houden je automatische betalingen per direct op.
Kleineondernemersregeling: houd je btw!2018-12-07T16:52:21+00:00

De kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling waardoor je geen of minder btw aan de Belastingdienst hoeft te betalen. Op elke factuur die je stuurt, zit (tenzij je btw verlegd is) 0%, 6%* of 21% btw. Je kunt belastingvermindering krijgen op het btw-bedrag dat u moet betalen als u aan de volgende 4 voorwaarden voldoet:

 • je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.
 • je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
 • je onderneming is in Nederland gevestigd.
 • je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw.

Tot € 1.345

Moet je in een jaar € 1.345 of minder btw betalen? Dan hoef je helemaal geen btw (meer) te betalen.

Van € 1.345 tot € 1.883

Moet je in een jaar meer dan € 1.345, maar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan kan je in aanmerking komen voor belastingvermindering.

The Bookie

Jij hoeft dit niet zelf toe te passen, je Bookie doet dit aan het eind van het jaar voor jou. Zie je rond november/december dat je rond die grens verkeert (onder je btw-overzichten in The Bookie Webapp)? En heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je Bookie.

Lees hier de hele brochure.

* Vanaf 1 januari 2019 verandert het 6%-tarief naar 9%

Wat is een boekjaar?2018-11-27T16:18:14+00:00
Een boekjaar is de periode waarover een financieel verslag loopt. Je jaarstukken worden opgemaakt over een boekjaar. Zo’n boekjaar beslaat over het algemeen 12 maanden, die lopen vanaf 1 januari tot en met 31 december.
Je kunt je op ieder willekeurig moment in het jaar bij ons aanmelden door een abonnement af te sluiten: de kosten voor een abonnement zijn altijd hetzelfde, ongeacht of je in januari of december begint. Het betreft namelijk de aangiftes en/of controles van de omzetbelasting, de jaarstukken en aangifte inkomstenbelasting (IB) van één boekjaar, bijvoorbeeld van 2019. Ook al vindt je IB aangifte in 2020 plaats.
Je kwartaalaangifte van het 4e kwartaal en je IB-aangifte van 2018 vallen dus niet onder dit abonnement, ook al gebeurt dit in januari van 2019. Wel kunnen we dit natuurlijk voor je doen. Kosten hiervoor zijn € 70 ex btw per uur.
Rekeningnummer wijzigen2018-11-27T16:28:52+00:00

Je rekeningnummer wijzigen kan makkelijk. Helaas mogen wij niet zo maar een rekeningnummer wijzigen in verband met de machtiging die daarbij hoort, maar jij kan het zelf in twee stappen doen:

1. Zet je abonnement onder Account (rechtsboven) terug naar light. Let op: doe dit aan het begin van de maand om een dubbele betaling te voorkomen.

2. Kies een ‘nieuw’ abonnement en betaal deze met iDeal. Hierdoor activeer je een nieuwe machtiging met je andere rekeningnummer. Zo geef je binnen een minuut toestemming voor een nieuwe automatische incasso.

Wat zijn zakelijke kosten?2018-11-27T16:42:41+00:00

Volgens de Belastingdienst mag je zakelijke kosten van je opbrengsten aftrekken. “Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.”

Zakelijke kosten

Een aantal kosten zijn duidelijk zakelijk. Dit betreft bijvoorbeeld je inschrijving bij de KvK, de huur van een bedrijfsruimte, materialen die je nodig hebt, betalingen van werk door collega-zzp’ers (ook wel: werk door derden) en marketingkosten voor je onderneming. Naast reguliere kosten zijn er ook nog investeringen. Lees hier wat dat inhoudt.

Gedeeltelijk zakelijk en gedeeltelijk privé

In deze situaties is alleen het zakelijke gedeelte aftrekbaar. Bij reiskosten is het belangrijk dat je alleen de reizen invoert die zakelijk zijn, aangezien wij dat niet kunnen inschatten.

Privécorrecties over bijvoorbeeld mobiele telefoonkosten of lunch- en dinerkosten passen wij echter over het eind van het jaar toe. Dat betekent dat jij het gehele factuurbedrag invoert.

Zakelijk of privé?

Sommige kosten kunnen zowel zakelijk als privé zijn. Dit is vaak discutabel. Waar voor de ene ondernemer een museumjaarkaart ondenkbaar is, zou deze voor een docent kunstgeschiedenis een verklaarbare kostenpost kunnen zijn. Probeer bij de afweging of iets zakelijk is of niet de situatie te bezien vanuit het perspectief van de belastingcontroleur.

Type kosten

Reiskosten

 • Rijd je zakelijk of privé?
  • Zakelijke auto: Heb je een auto op de zaak? Dan mag je alle bonnen en kosten in je administratie opnemen. Ook wanneer je privé gereden hebt. Daarvoor betaal je tenslotte bijtelling of wordt aan de hand van een gesloten kilometeradministratie bepaald welk deel privé gecorrigeerd dient te worden. Ook wanneer je een auto of busje voor zakelijke doeleinden huurt mag je alle bonnen en facturen daarvoor in je administratie opnemen. Of het verstandig is de auto zakelijk te rijden kun je het beste aan je eigen Bookie voorleggen. Hierover kun je natuurlijk mailen. Houd er rekening mee dat je de keuze om zakelijk of privé te rijden, maakt zodra je de auto aanschaft. Lees hier wat de Belastingdienst erover zegt.
   • Over het algemeen geldt dat een auto ouder dan 15 jaar voordelig is om zakelijk te rijden. Indien je auto jonger is dan 15 jaar, is zakelijk rijden gunstig indien de cataloguswaarde laag is en je veel kilometers zakelijk rijdt.
  • Privéauto: 19 cent per kilometer. Rij je je privé auto voor zakelijke doeleinden, dan mag je € 0,19 per kilometer aftrekken.
 • OV
  • Door een maand- of kwartaaluitdraai van je mijnns.nl toe te voegen aan de uitgaven in Je Bookie App, heb je alles in een overzicht. Vergeet hier niet je persoonlijke reiskosten tussenuit te halen

Communicatie/marketing

 • Ontwerp-/huisstijlkosten
 •  Telefoonkosten
  • download je factuur en controleer dat hier de btw opstaat
 • Internetkosten op je kantoor
 • Websiteontwerp en serverkosten
 • Promotiekosten op Social Media
 • Visitekaartjes, stickers, kaarten, prints

Abonnementen/contracten

Voor terugkerende, vaste en/of maandelijkse kosten ontvang je over het algemeen niet altijd een factuur. Dat betekent echter niet dat je ze niet kunt meenemen in de zakelijke kosten. In The Bookie Webapp noteer je wel de kosten, maar hoeft er dus geen factuur of bon bij te zitten indien je deze niet hebt.

 • huur werkruimte
  • afhankelijk van de afspraken met je verhuurder is je huur wel of niet met btw belast. Controleer dus zelf of je huur vrijgesteld is van btw of dat je de 21% btw kunt terugvragen.
 • verzekeringen
  • hieronder vallen bijvoorbeeld je beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze kosten zijn vrijgesteld van btw.
 • bankkosten
  • je bank brengt ook kosten in rekening. Op je uitdraai van het kwartaal of het jaar vind je deze terug. Ook op deze kosten zit geen btw.
 • programma’s als Adobe
  • let hier op dat de btw vaak verlegd is. Dit kun je aangeven bij de uitgave onder btw verlegging

Kennis: bijscholing & verdieping

Ook als je al ondernemer bent moet je je blijven ontwikkelen. Hierbij moeten de kosten wel relevant zijn voor je branche en om je te kennis te verbreden.

 • Cursussen, trainingen, seminars en workshops
  • kosten voor nieuwe kennis (in een ander vakgebied) gelden als privékosten. Deze kosten mag je mogelijk wel in de aangifte inkomstenbelasting als scholingsuitgaven opvoeren.
 • Vakliteratuur
  • zoals boeken en abonnementen op sites, maar ook de aanschaf van inspiratie op het gebied van je discipline.

Hier lees je een meer uitgebreide lijst en de rubrieken waaronder ze vallen binnen The Bookie Webapp. Mocht je toch nog een vraag over je (mogelijke) zakelijke kosten hebben, neem dan contact op met je Bookie.

Hoe voer ik autokosten in?2019-02-04T11:26:32+00:00

Om te kunnen bepalen hoe je je kosten noteert in The Bookie Webapp moet je eerst bepalen of je zakelijk of privé rijdt. Houd er rekening mee dat je de keuze om zakelijk of privé te rijden, maakt zodra je de auto aanschaft. Lees hier wat de Belastingdienst erover zegt.

 • Zakelijke auto: Heb je een auto op de zaak? Dan mag je alle bonnen en kosten in je administratie opnemen. Ook wanneer je privé gereden hebt, daarvoor betaal je ten slotte bijtelling of wordt aan de hand van een gesloten kilometeradministratie bepaald welk deel privé gecorrigeerd dient te worden. Ook wanneer je een auto of busje voor zakelijke doeleinden huurt mag je alle bonnen en facturen daarvoor in je administratie opnemen. Of het verstandig is de auto zakelijk te rijden kun je het via deze tool bepalen: https://www.thebookie.nl/tools/auto-zakelijk-of-prive/
  • Over het algemeen geldt dat een auto ouder dan 15 jaar voordelig is om zakelijk te rijden. Indien je auto jonger is dan 15 jaar, is zakelijk rijden gunstig indien de cataloguswaarde laag is en je veel kilometers zakelijk rijdt.
 • Privé auto: 19 cent per kilometer. Rij je je privé auto voor zakelijke doeleinden, mag je € 0,19 per kilometer aftrekken.
  • Onder uitgaven voer je (zonder bon) per maand, kwartaal of jaar het aantal zakelijk gereden kilometers in, dus het aantal kilometers x € 0,19. Onder contact noteer je je eigen onderneming. De btw is 0% waardoor het geen gevolgen het heeft voor je btw aangifte. Wel is het belangrijk dat je een kilometerregistratie voor je zakelijke ritten bijhoudt: van – naar en wanneer. Dit kan bijvoorbeeld in een excel sheet.

Lees via de onderstaande link meer over autokosten en vind hier ook een voorbeeld van een excel sheet dat je kunt gebruiken voor je kilometerregistratie.

Welke rubriek gebruik ik?2018-04-11T15:30:45+00:00

 

 • Huur
  • Dit betreft de huur van je werkruimte, studio of werkplaats. Hieronder valt ook opslag. Afhankelijk van de afspraken met je verhuurder is je huur wel of niet met btw belast. Controleer dus zelf of je huur vrijgesteld is van btw of dat je de 21% btw kunt terugvragen. Gebruikt je een werkruimte in je woning? Dan kom je in een zeer beperkt aantal gevallen  in aanmerking voor kostenaftrek. In de meeste gevallen mag je de kosten van de werkruimte niet aftrekken. Test het hier zelf: https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/werkruimte/ 
 • Inrichting werkruimte
  • bureau’s, je mag alleen inrichting van je werkruimte als kosten opvoeren op het moment dat je echt een werkruimte huurt.
 • Kantoorbenodigdheden
  • Materialen voor op je werkplek: papier, pennen, wc-papier etc.
 • Werkkleding
  • Kleding die uitsluitend voor werk gebruikt kan worden, of dat voorzien is van een bedrijfslogo van ten minste 70 cm2.
 • Openbaar vervoer
  • Door een maand of kwartaal uitdraai van je mijnns.nl toe te voegen aan de uitgaven in Je Bookie App, heb je alles in een overzicht. Vergeet hier niet je persoonlijke reiskosten tussenuit te halen.
 • Auto
  • Vervoersmiddelen: aanschaf van vervoersmiddelen met een aanschafprijs groter dan €450,- excl. BTW.
  • Verzekering
  • Overige Autokosten
  • Leasekosten van de auto van de onderneming.
 • Werk door derden
  • Als je een andere zzp’er inhuurt voor een opdracht of je onderneming vallen de werkzaamheden onder deze rubriek.
 • Bijscholing
  • Cursussen, trainingen, seminars en workshops. Kosten voor nieuwe kennis (in een ander vakgebied) gelden als privékosten. Deze kosten mag je mogelijk wel in de aangifte inkomstenbelasting als scholingsuitgaven opvoeren.
 • Vakliteratuur
  • Boeken en online bestanden die je nodig hebt voor de beoefening van je vak.
 • Mobiele telefoon
  • download je factuur en controleer dat hier de btw opstaat. Voeg deze in zijn geheel bij uitgaven toe. Wij passen de privé correctie toe.
 • Software
  • dit zijn bijvoorbeeld programma’s als Adobe, Final Cut etc. Let hier op dat de btw vaak verlegd is. Dit kun je aangeven bij de uitgave onder btw verlegging
 • Contributies en abonnementen
 • Bankkosten
  • je bank brengt ook kosten in rekening. Op je uitdraai van het kwartaal of het jaar vind je deze terug. Ook op deze kosten zit geen btw.*
 • Administratiekosten
  • Dit zijn bijvoorbeeld de kosten van je Bookie.
 • Juridische kosten
  • Kosten die je maakt in relatie tot je onderneming: advies, vertegenwoordiging, opstellen van contracten.
 • Verzekeringen algemeen
  • hieronder vallen bijvoorbeeld je beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Deze kosten zijn vrijgesteld van btw. NB Assurantiebelasting is ook 21% maar niet aftrekbaar.*
 • Promotie
  • Facebook Ads, stickers, posters, Google Ads, een flashmob etc.
 • Websitekosten
  • Dit zijn je serverkosten en gerelateerde uitgaven.
 • Website > €450
  • Dit zijn de kosten die je maakt voor het ontwerp en de bouw van een website. Kortom, de ontwikkeling van je website met een aanschafprijs groter dan €450,- excl. btw.
 • Investeringen
  • Bedrijfsmiddelen die je nodig om je producten te kunnen maken of je diensten te kunnen verlenen. Aanschaf van bedrijfsmiddelen met een aanschafprijs van meer dan €450,- excl. BTW.
 • Diner- en verteerkosten
  • Als je een opdrachtgever of (toekomstige) samenwerkingspartner ‘trakteert’ op ontbijt, lunch of koffie tellen deze kosten zakelijk mee. Privé correcties passen wij echter over het eind van het jaar toe. Dat betekent dat jij het gehele factuurbedrag invoert. Let wel op dat je hier NOOIT de btw (dus zet alles op 0%) doorvoert.
  • In je eentje koffie drinken, terwijl je ergens met je laptop aan het werk bent, zijn privé kosten. Deze bonnen mag je dus weggooien!
 • Verzendkosten
  • Van postzegels tot de kosten op het versturen van een pakketje. Verzendkosten hebben vaak dezelfde btw als het product.
 • Kleine aanschaffingen
  • Inventaris
 • Inkoop producten
  • Inkoop van producten bestemd voor de verkoop.
 • Overige inkoopkosten
  • Overige inkoopkosten of directe kosten. Op het moment dat je een cursus organiseert en eenmalig een ruimte huurt (niet vaste huur, maar gerelateerd aan een project).

* Voor terugkerende, vaste en/of maandelijkse kosten ontvang je over het algemeen niet altijd een factuur. Dat betekent echter niet dat je ze niet kunt meenemen in de zakelijke kosten. In The Bookie Webapp noteer je wel de kosten, maar hoeft er dus geen factuur of bon bij te zitten indien je deze niet hebt.

Hoe upload ik bonnen?2018-04-10T15:23:00+00:00

We hebben een app ontwikkeld om met je smartphone een foto van je bon rechtstreeks in je administratie te uploaden: Bookie Bonnen.

Met deze app voeg je in no-time foto’s van de bonnen van je zakelijke uitgaven toe The Bookie Webomgeving.

 

 

 

 

stap -2. Download de app

stap -1. Voeg dezelfde login gegevens in, als voor de Webapp.

stap 0. Open Bookie Bonnen

stap 1. Voeg met + een foto van je bon toe

stap 2. Selecteer de bon en klik op het wolkje om de bon te uploaden naar je administratie in de Webapp

stap 3. In de webapp selecteer je bij Uitgaven Bookie Bonnen en kies je de foto die je wilt toevoegen.

 

 

Download de app via

Kan ik eigen facturen toevoegen?2018-04-09T18:23:02+00:00

The Bookie App heeft een functie waarmee je makkelijk facturen opstelt, verstuurt en opslaat in je administratie.

Toch kan het zo zijn dat je je eigen template liever gebruikt of de facturen zelf wilt versturen. Ook dat kan. In dat geval volg je de onderstaande stappen.

Wanneer is een zakelijke uitgave een investering?2018-12-10T16:21:06+00:00

Koop je een bedrijfsmiddel dat minder kost dan € 450? Dan mag je het bedrag in 1 keer aftrekken als kosten. Kost het meer? Dan is het een investering.

Onder de aanschafkosten (exclusief btw) vallen:

 • de aanschafprijs
 • de aankoopkosten (zoals de notariskosten bij aankoop van onroerend goed)
 • de installatiekosten en de kosten van het bedrijfsklaar maken

Ook kunnen meerdere kleine investeringen samen 1 bedrijfsmiddel vormen. De belastingdienst geeft als voorbeeld:

Als u bijvoorbeeld voor uw onderneming een computer koopt van € 350 met een beeldscherm van € 150, een muis van  € 15 en een toetsenbord van € 25, vormt dit samen 1 bedrijfsmiddel van € 540. Dit kan van belang zijn voor de investeringsregelingen.

Als je in een jaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kan je in aanmerking komen voor de KIA, ook wel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek.

Hoe bewaar ik mijn uitgaven?2018-04-24T11:11:29+00:00

Als zzp’er moet je je administratie 7 jaar bewaren. Voorheen moest alles in op papier en in mappen, maar tegenwoordig voldoet een elektronische of digitale variant ook. Zo kan je in The Bookie Webapp naast digitale facturen ook foto’s van bonnen invoeren, zodat je je hele administratie (facturen staan er immers ook in) digitaal hebt.

Waaraan moet een foto van een bon voldoen?

De hele bon, dus van hoek tot hoek, moet op de foto staan. Daarnaast moet de kwaliteit goed zijn dus scherp, helder en licht/donker genoeg.

Hoe kan ik de foto van de bon in The Bookie Webapp zetten?

Als je een smartphone hebt, kan je de app Bookie Bonnen downloaden waarmee je de bon rechtstreeks upload in je online administratie.

 

Wat is een urenadministratie en hoe houd ik deze bij?2018-12-07T16:58:36+00:00

Als je kan aantonen dat je meer dan 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed, kan je gebruik maken van een aantal aftrekposten, ook wel de ondernemersaftrek. Om aan dit urencriterium te voldoen tellen twee voorwaarden:

 • per kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en).
  • Ben/was je zwanger? Dan tellen de niet-gewerkte uren over de vier maanden zwangerschapsverlof (totaal 16 weken) toch mee als gewerkte uren.
  • Ben je arbeidsongeschikt? Dan kan je al met 800 uur voldoen aan de voorwaarden voor een verlaagd urencriterium.
 • je moet kunnen aantonen dat je meer tijd besteedt aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Indien je gemakkelijk voldoet aan het urencriterium, bijvoorbeeld omdat je fulltime als ondernemer werk, is het bijhouden minder van belang., aangezien je gemakkelijk aan de Belastingdienst kunt aantonen dat je er voldoende uren instopt.

LET OP Ben je in de loop van het jaar gestart? Dan moet je helaas toch minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteden. Houd er daarom rekening mee, als je je urencriterium niet haalt, dat je iets meer belasting moet betalen.

Hoe houd ik mijn urenadministratie bij?

Dat kan op veel verschillende manieren, variërend van speciale software en apps tot een Excel sheet of gewoon je agenda, digitaal  of analoog. Als jij uiteindelijk maar kunt aantonen(tot 7 jaar terug) dat het minimum hebt gehaald.

Het voordeel van bijvoorbeeld een Google Calendar of Calendar in mac is dat je automatisch reistijd kunt toevoegen of afspraken terugkerend kunt maken.

Welke uren mag ik meerekenen?

Alle uren die je in je onderneming stop tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen declarabele uren die je factureert aan opdrachtgevers. Dat betekent dat ook het doen van je administratie, het bijhouden van je website en social media, reistijd naar een opdrachtgever toe, acquisitie en inkopen doen meetellen.

Wat en wanneer is The Bookie Borrel?2018-11-27T10:03:26+00:00

The Bookie organiseert ieder kwartaal een laagdrempelige netwerkborrel voor Bookie Bazen. Deze borrels vinden plaats op de eerste donderdag na afloop van het kwartaal. ’s Middags kan je bij The Bookie je administratie bijwerken en vragen stellen om vervolgens met je collega ondernemers een drankje te drinken, een spelletje te spelen of nieuwe plannen te smeden.

Nieuwsgierig? Hier vind je meer info over de borrels en kan je je aanmelden.

Kan ik ook klant worden als ik met een eigen boekhoudprogramma werk?2018-11-27T10:16:40+00:00

Ook als je niet met The Bookie App wilt werken, kan je klant worden bij The Bookie. We kunnen met bijna alle boekhoudprogramma’s van E-Boekhouden tot Moneybird overweg. Helaas kan je dan geen gebruik maken van het abonnement, een van de redenen waarom we je boekhouding zo goedkoop kunnen houden. We zullen de werkzaamheden dan per uur berekenen.

Ben je huiverig voor (weer) een nieuw systeem of overweeg je juist om over te stappen? Probeer de app gratis.

Lees hier hoe je een gratis account aanmaakt.

Lees hier wat de tarieven zijn.

Wat zijn Bookie Bazen?2018-03-13T17:04:01+00:00

Lieke de Bie

Bookie Bazen zijn de klanten en zodoende gedeeltelijk de baas van The Bookie. Aangezien wij supertrots zijn op al onze bazen, noemen we ze het liefst bij het woord dat ze waard zijn: Baas!

Nieuwsgierig naar Bookie Bazen? Lees hier de interviews met een aantal van hen of word lid van de facebook groep The Bookie Bazen, als je er zelf een bent.

Wil je zelf een keer geïnterviewd worden? Stuur dan een mail naar mari@thebookie.nl.

Hoe kom ik bij jullie kantoor?2018-01-19T15:58:29+00:00

We zitten in een werfkelder aan de Oudegracht. Dat betekent dat je ons niet op straatniveau vindt, maar aan het water. Of beter gezegd, aan de werf.

Te voet of met de fiets

We zitten in het drukke winkelgedeelte van de Oudegracht. In de buurt van IJzerhandel Pijper, Stadskasteel Oudaen en tegenover de Tiger. Precies aan het begin van Herman Berkiens fameuze Zakkendragerssteeg loop je de trap af naar de werf en gaat aan het einde meteen rechts. Daar zit ons kantoor.

Met het openbaar vervoer

Vanaf het Utrecht Centraal kan in 10 minuten naar ons lopen. Ook stopt er iedere twee minuten een bus bij halte van de Neude of Vredenburg. Bekijk hier welke bus of trein je het handigste kan nemen.

Met de auto

Laten we eerlijk zijn, Utrecht is geen auto-vriendelijke stad. Je kunt aan de overkant op de Oudegracht parkeren of dichtbij in parkeergarages, zoals de garage van La Vie op de Sint Jacobsstraat 1. Mocht je een andere optie hebben dan raden we dat aan.

 

Hoe kan het dat The Bookie zo goedkoop is?2018-01-19T14:58:23+00:00

The Bookie snapt dat je liever geen geld uitgeeft aan dingen die je heel goed zelf kunt, maar toch hulp wilt bij zaken waar je minder verstand van hebt. Precies daarom heeft The Bookie een standaard all-in pakket ontwikkeld, waarmee jouw belastingzaken altijd geregeld zijn. Doordat jij in ons eigen systeem werkt, lever je zowel inkomsten als uitgaven aan op een manier zodat wij het makkelijk kunnen controleren.

Win-win lijkt ons!

Mijn omzet is toegenomen of gekrompen. Kan ik mijn abonnement wijzigen?2019-02-27T09:58:26+00:00
Wil je je abonnement aanpassen?
1. Ga dan rechtsboven naar Account (onder je naam)
2. Selecteer Abonnement en Wijzig Abonnement
3. Kies het abonnement dat bij je omzet hoort.
4. Door Mollie voor het nieuwe bedrag te machtigen wordt het juiste bedrag afgeschreven.

 
Bij The Bookie hebben we 3 tarieven voor de abonnementen, die gekoppeld zijn aan je omzet:
– STARTER tot € 12.000
– ZZP’er tussen € 12.000 en € 60.000
– ONDERNEMER tussen € 60.000 en € 100.000*
 
Uit praktisch perspectief: omdat over het algemeen meer omzet meer werk vergt. Idealistisch gezien: omdat we vinden dat iedereen zich een boekhouder moet kunnen permitteren, dus ook de kleine omzetten.
 
Dus ben je gegroeid of gekrompen? Pas dan je abonnement van 2019 aan. Je kunt bij je Winst en Verliesrekening (onder Overzichten in de linkerkolom) zien wat je omzet van 2018 was.
Ik heb een kleine administratie. Toch een boekhouder?2018-01-19T14:58:48+00:00

Een boekhouder voelt soms hoogdrempelig of een onnodige uitgave. Men zegt echter niet voor niets dat een boekhouder zich vanzelf terugverdient.  Heb je een kleine administratie, dan kan je met Starter voor € 30 per maand het hele pakket gebruiken én helpt je boekhouder je met de controles, je aangiftes en maakt je jaarstukken op. Dit is speciaal voor ondernemers met omzetten tot € 12.000.