Als je kan aantonen dat je meer dan 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed, kan je gebruik maken van een aantal aftrekposten, ook wel de ondernemersaftrek. Om aan dit urencriterium te voldoen tellen twee voorwaarden:

  • per kalenderjaar besteed je minimaal 1.225 uren aan je onderneming(en).
    • Ben/was je zwanger? Dan tellen de niet-gewerkte uren over de vier maanden zwangerschapsverlof (totaal 16 weken) toch mee als gewerkte uren.
    • Ben je arbeidsongeschikt? Dan kan je al met 800 uur voldoen aan de voorwaarden voor een verlaagd urencriterium.
  • je moet kunnen aantonen dat je meer tijd besteedt aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst). Was je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.

Indien je gemakkelijk voldoet aan het urencriterium, bijvoorbeeld omdat je fulltime als ondernemer werk, is het bijhouden minder van belang., aangezien je gemakkelijk aan de Belastingdienst kunt aantonen dat je er voldoende uren instopt.

LET OP Ben je in de loop van het jaar gestart? Dan moet je helaas toch minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteden. Houd er daarom rekening mee, als je je urencriterium niet haalt, dat je iets meer belasting moet betalen.

Hoe houd ik mijn urenadministratie bij?

Dat kan op veel verschillende manieren, variërend van speciale software en apps tot een Excel sheet of gewoon je agenda, digitaal  of analoog. Als jij uiteindelijk maar kunt aantonen(tot 7 jaar terug) dat het minimum hebt gehaald.

Het voordeel van bijvoorbeeld een Google Calendar of Calendar in mac is dat je automatisch reistijd kunt toevoegen of afspraken terugkerend kunt maken.

Welke uren mag ik meerekenen?

Alle uren die je in je onderneming stop tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen declarabele uren die je factureert aan opdrachtgevers. Dat betekent dat ook het doen van je administratie, het bijhouden van je website en social media, reistijd naar een opdrachtgever toe, acquisitie en inkopen doen meetellen.