Wil je een auto kopen en deze zowel zakelijk als privé gebruiken? Bedenk van tevoren of je de auto zakelijk of beter privé kunt kopen. Het is immers een beslissing, die je voor een aantal jaar neemt en veel gevolgen heeft (lees hieronder: van privé naar zakelijk). Er zijn heel veel handige tools, die de beslissing vergemakkelijken, zoals: https://autozakelijkofprive.nl/

Privé (ook zakelijk gebruiken)

Gebruik je een auto die je privé hebt gekocht, ook voor zakelijke doeleinden? Dan kan je met behulp van een kilometerregsitratie berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik. Diezelfde tool gebruiken wij om te berekenen of dat zakelijk gebruik betrekking heeft op belaste of vrijgestelde omzet.

Zakelijk (ook privé gebruiken)

Als je een auto op naam van je onderneming zet, mag je alle kosten van de belasting aftrekken. Zo zijn je kosten voor brandstof, parkeren, verzekeringen, onderhoud en afschrijving zakelijk. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan krijg je te maken met privébijtelling. Je moet dan voor het privégebruik btw betalen. De bijtelling is vaak lager voor milieuvriendelijke auto’s, maar ook voor youngtimers. Een youngtimer (een personenauto, die ouder is dan 15 jaar) is fiscaal interessant omdat je een bijtelling betaalt over de werkelijke waarde van de auto en niet over de cataloguswaarde. Deze berekeningen doen wij voor jou. Het enige dat je hoeft te doen is de cataloguswaarde en je kilometers doorgeven.

Cataloguswaarde

Volgens de Belastingdienst is de catalogusprijs de officiële nieuwprijs van de (bestel)auto die geldt op de datum dat het kenteken deel 1 is afgegeven. Deze prijs is inclusief:

  • btw
  • bpm (belasting van personenauto’s en motorrijwielen)
  • accessoires die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven

Invoeren in The Bookie Webapp

Deze cataloguswaarde geef je op zodra je we jaarstukken opmaken en je aangifte inkomstenbelasting gedaan wordt.

Kilometerregistratie

De Belastingdienst wil dat je btw betaalt over het werkelijke privégebruik. Om dit privégebruik te bepalen houd je een kilometerregistratie of administratie bij. Wij gebruiken dit om te berekenen wat de verhouding is tussen zakelijk gebruik en privégebruik.

Invoeren in The Bookie Webapp

Als je je kilometers registreert, dan kan je daar een keer per kwartaal of jaar een pdf van maken en die in de app als ‘bon’ toevoegen aan je uitgaven. Je voert dan het aantal kilometers en € 0,19 per kilometer in en kiest als rubriek (kostenpost) ‘Kilometervergoeding’.